Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Тризуби нашої пам'яті

Цьогорічна акція «Упорядкуємо пам’ять та пам’ятки», організована Комітетом з догляду за українськими історичними похованнями, що відбулася 27 березня 2010 року, не була велелюдною. На заклик Комітету відгукнулися депутати Першотравневої районної ради та активісти молодіжних організацій. Саме завдяки цим справжнім ентузіастам відновлення нашої історичної пам’яті було прибрано та впорядковано більше тридцяти історичних поховань на Руському цвинтарі в Чернівцях.
Смисловою віссю, довкола якої розгорталася акція, стали три увінчані тризубами надгробки, які чудом вціліли в часи комуністичного режиму і вже в силу своєї унікальності є, по-суті, пам’ятками всеукраїнського значення. Про два з них – члена Української Національної Ради Антона Лукашевича та відомої української письменниці Євгенії Ярошинської – було відомо вже віддавна, натомість третій, на могилі члена Української Національної Ради Теодора Іваницького, було виявлено активістами Комітету поблизу Хреста репресованих лише в минулому році. Надгробок Теодора Іваницького потребує негайної реставрації, тому обов’язком і міської і обласної влади є виділення коштів для цього.
До могил історичних діячів, якими традиційно опікується Комітет з догляду за українськими історичними похованнями, цього разу додалися нові пам’ятки. Надгробки члена Головної Руської Ради 1848 року Павла Максимовича та Миколи Гакмана, керівника буковинської делегації, яка на початку 1849 року провела у Львові переговори з Головною Руською Радою, одного з творців українського національного проекту на Буковині Григорія Воробкевича, першого директора української гімназії в Кіцмані та перекладача творів Шевченка німецькою мовою Сергія Шпойнаровського, відомого підприємця і громадського діяча, «ревного патріота Руси-України» Ігнатія Власюка, котрий першим в Чернівцях встановив над своєю крамницею на вулиці Панській вивіску українською мовою, полеглого в боях під Станіславовим сотника артилерії Української Галицької Армії Володимира Тотоєскула, майора Української Галицької Армії Андрія Кадайського, управителя соляної копальні в Качиці Яна Ферча, консула Української Народної Республіки в Чернівцях Михайла Догомилі.
Всі перелічені вище і ще багато інших надгробків отримали гідний вигляд напередодні Великодних свят. Особливо ретельно довелося прибирати зруйнований пам’ятник стародавнього шляхетського роду Саноцьких, старійшина якого, Андрій Саноцький, заповів викарбувати про себе величні в своїй простоті слова: «Громадянин міста Чернівців». Сьогодні перевернутий надгробок і розтрощена плита з епітафією Андрія Саноцького є німим докором і варварству наших сучасників.
Тож щира подяка належить всі учасникам акції на Руському цвинтарі, які своєю працею довели, що саме вони є справжніми громадянами міста Чернівців, які цінують минуле нашого міста і прагнуть передати його традиції наступним поколінням чернівчан.
Громадський комітет з догляду за українськими історичними похованнями
 
Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>