Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

СБУ розсекретила матеріали кримінальної справи, що стосуються всесвітньовідомої поетеси Рози Ауслендер

Із розсекреченими архівними матеріалами кримінальної справи, що стосуються всесвітньовідомої поетеси Рози Ауслендер, тепер зможуть ознайомитись всі бажаючі. Досі вони були «таємницею за сімома замками», проте наразі керівництво СБУ передало ці документи в один із музеїв Буковини.
“Скарб, котрим не володіє жодний музей світу”, – так ці документи називають науковці та дуже вдячні за рідкісний подарунок працівникам СБУ.
Микола Кушнір, директор Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини: «Ми, нарешті, отримали для поповнення наших музейних фондів справу, про яку ми давно мріяли. Це кримінальна справа відомої на весь світ буковинської поетеси Рози Ауслендер». Ця справа була заведена на поетесу органами НКВС в період, коли Буковина увійшла до складу Радянського Союзу – 1 листопада 1940 року.
Ярослав Гавриш, начальник Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області: «Вона була заарештована у підозрі до злочину – шпигунство – і ув’язнена тут же. У 95 році ця справа була піддана реабілітації, відома поетеса була реабілітована».
Дослідник творчості Рози Ауслендер на основі цих документів написав доповідь і представив її у Німеччині. Науковці були вражені маловідомими фактами.
Петро Рихло, дослідник творчості поетеси: «Ці відкриття стали своєрідною літературною сенсацією у німецькомовному світі. Це була абсолютно повна несподіванка навіть для німецьких дослідників творчості Рози Ауслендер, які багато років займалися її творчістю».
Уродженка Чернівців – Роза Ауслендер – походить з асимільованої єврейської родини, в якій підтримувалися водночас єврейські та німецькі традиції. Тому представники обох громад вважають цю подію історичною.
Ноах Кофманський, головний равин Чернівецького регіону: «Это прецедент своего рода, что мы получили возможность доступа к архивным данным. Нам не дали кусочки, фрагменты дел. Допустим номер досье, какие-то выписки – из которых не всегда можно сделать соответствующие выводы. Мы получили абсолютно все дело».
Олександр Шламп, голова австрійсько-німецького товариства: «Починаючи з 41-го німці зазнали таких самих утисків і таких самих безпідставних звинувачень у шпигунстві, як і євреї в 40 році. Тобто історія повторилася».
Всі ці документи зберігатимуться у Чернівецькому музеї історії та культури євреїв Буковини.
Джерело http://acc.in.ua/index.php?mcmd=shownews&newsid=3518

Фото та довідка Вікіпедії:

Роза Ауслендер (йому. Rose Ausl?nder, справжнє ім’я Розалія Шерцер, Rosalie Beatrice Scherzer; 11 травня 1901, Чернівці, Австро-Угорщина, нині Україна — 3 січня 1988, Дюсельдорф, ФРН) — єврейська німецька поетеса, писала німецькою та англійською мовами.

Вчилася в Чернівцях і у Відні, в 1921 разом із майбутнім чоловіком переїхала в США. Видавала газету «Westlicher Herold». Отримала американське громадянство в 1926 р. Перші вірші опублікувала в Нью-Йорку в 1928 році. У 1931 повернулася в Чернівці, щоб доглядати хвору матір. Прожила тут до 1936, втративши громадянство США. У 1939 за підтримки земляка, відомого поета Альфреда Маргул-Шпербера, випустила в Чернівцях першу книгу віршів «Веселка» («Der Regenbogen»), проте значна частина накладу загинула під час окупації міста німецькими військами. До 1944 р. знаходилася в Чернівецькому гетто, де познайомилася с П. Целаном (ще один, і останній раз, вони побачилися в 1957 в Парижі). Протягом року ховалася, щоб не бути відправленою до концтабору. У 1944 була звільнена радянськими військами. Повернулася в США, знов отримала американське громадянство в 1948. До 1956 не писала віршів німецькою мовою, перейшовши на англійський. У 1965 вийшла друга книга її віршів «Сліпе літо». У 1967 повернулася у ФРН. Після 1978 страждала важким артритом, не могла самостійно писати і диктувала свої вірші.

Джерело http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B7%D0%B0_%D0%90%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>