Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Візит голови УВКР Дмитра Павличка до Придністров’я

1-3 жовтня 2010 р. на запрошення Придністровської української громадської організації «Укрпросвіта» ім. Т.Г.Шевченка для участі у заходах до Дня вчителя в мм. Бендери і Тирасполь перебувала делегація Української всесвітньої координаційної ради та Товариства «Україна – Світ» на чолі з головою УВКР, поетом, Героєм України Дмитром Павличком.

1 жовтня делегація разом з Послом України в Республіці Молдова Сергієм Пирожковим відвідали Військово-меморіальний комплекс «Бендерська фортеця» та поклали квіти до меморіального знаку на честь 300-річчя Конституції Пилипа Орлика, що знаходиться на території цього комплексу.

Цього ж дня українська делегація взяла участь в урочистостях з нагоди 80-річчя Придністровського державного університету ім. Т.Г.Шевченка (восени 1930 року в колишній Молдавській Автономній Радянській Соціалістичній Республіці у складі Української РСР у м. Тирасполь на базі Молдавського педагогічного технікуму було засновано Інститут народної освіти – перший вищий навчальний заклад на території нинішньої Республіки Молдова, який згодом став Придністровським університетом). У своєму вітальному слові Д.Павличко наголосив на провідній ролі університету в підготовці кваліфікованих кадрів, у т.ч. з української мови і літератури, у регіоні, де третина населення є українцями, подякував керівництву регіону за підтримку і сприяння розвитку української освіти, культури, традицій, висловив упевненість у подальшій плідній співпраці України і Придністров’я. Він подарував університету унікальне видання «Україна. Антологія пам’яток державотворення Х-ХХ століть».

У свою чергу, користуючись нагодою, Посол України в Республіці Молдова Сергій Пирожков вручив Д.Павличку низку художніх та науково-публіцистичних творів місцевих українських авторів, добірку творів Василя Симоненка українською та молдовською мовами до 75-річчя поета, збірники матеріалів міжнародних наукових конференцій з української проблематики, виданих Посольством у рамках реалізації бюджетної програми МЗС України „Заходи щодо підтримки зв’язків з українцями, які проживають за межами України”.

2 жовтня делегація взяла участь у літературних читаннях, присвячених творчості Д.Павличка, що були проведені в Бендерській українській гімназії ім. І.Котляревського з нагоди Дня учителя. На читаннях виступили директор гімназії заслужений вчитель України Валентина Боднар, педагоги, учні, керівники місцевих українських громадських організацій Леонід Ткачук і Володимир Боднар, радник, керівник Культурно-інформаційного центру у складі Посольства України Микола Скляренко, який від імені дипустанови подарував гімназії підручники з української літератури, а також кілька примірників видання «Світовий сонет», у якому представлені поетичні твори класиків світової літератури у перекладі Д.Павличка.

Д.Павличко докладно розповів про свої учнівські роки, зачитав свої кращі поезії, повідав цікаві маловідомі факти із своєї громадсько-політичної і дипломатичної діяльності, зокрема щодо участі у підготовці й проголошенні Декларації про державний суверенітет України, відповів на численні запитання учнів. Поет подарував учасникам читань збірки своїх вибраних творів з автографом. Завершуючи зустріч, яка пройшла у теплій, невимушеній, «родинній» – за висловом Д.Павличка – атмосфері, почесний гість дав високу оцінку діяльності гімназії ім. І.Котляревського і місцевої української громади, а також активній роботі Посольства, спрямованій на утвердження українського фактору в суспільному житті регіону.

Джерело:  сайт Посольства України в Молдові http://www.mfa.gov.ua/moldova/ua/news/detail/46151.htm

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>