Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Закон про мови поки що не розглянуть?

Закон про мови навряд чи потрапить до порядку денного парламенту на цей тиждень, вважає нардеп-регіонал Вадим Колесніченко.

На погоджувальній раді ВР у понеділок представниками більшості будуть названі декілька причин цього, пише “Сегодня“.

Перша – негативний висновок про законопроект Інституту мовознавства, друга – відсутність висновку комітету Верховної Ради з культури.

Ще одну причину в Партії регіонів називають неофіційно: перед виборами не варто розбурхувати ситуацію, тому що опозиція на темі мови консолідує свій електорат.

Але не всі у ПР вважають ці причини серйозними.

“Висновок Інституту мовознавства годиться лише для того, щоб викинути у кошик. Його ніхто не уповноважував робити експертизу законопроекту, який уже пройшов експертизу Венеціанської комісії і був нею схвалений”, – заявив Колесніченко.

З комітетом ВР по культурі, який досі не розглянув проект, поданий 7 вересня, і взагалі все просто: з 11 його членів лише троє входять у більшість (регіонали Богословська й Зубанов, комуністка Дем’янчук), інші – БЮТівці й НУНСівці.

За словами нардепа з НУНС Ярослава Кендзьора, у найближчі два тижні проект таки розглянуть – але “результат буде негативний”.

“За” проголосує лише комуністка, а регіонал Зубанов може й утриматися. Богословська ж уже рік не ходить у комітет, вона написала заяву, що не може працювати в комітеті, де “усе заражене націоналізмом”, – сказав він.

Що стосується аргументу про консолідацію електорату опозиції навколо теми мови, то джерело в Партії регіонів називає його надуманим: “Цього електорату не більше 15%, і весь він у західних областях, де за нас однаково не голосують”.

Втім, навіть в опозиції визнають, що перераховані аргументи сумнівні.

“Якщо регіоналам дуже потрібно, вони лізуть у вікна й двері, щоб провести закон через парламент. І якщо зараз вони дали по гальмах, то, думаю, команду не педалювати ухвалення закону дав сам президент”, – каже Кендзьор.

Але прихильники закону в Партії регіонів ще сподіваються. “Питання ставилося на вищому рівні, але нам не сказали ні “так”, ні “ні”. Почекаємо ще трохи. Але якщо закон не приймуть у листопаді-грудні, його не приймуть ніколи”, – каже один із них.

Як відомо, законопроект про мови в Україні, запропонований представниками фракцій провладної більшості, повинен дати російській та іншим мовам усі права, належні їм за Європейською хартією (навчання, діловодство, кіно й ТБ рідною мовою).

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>