Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Законопроект «Про мови в Україні» повернули авторам

Комітет ВР з питань культури та духовності розглянув резонансний законопроект «Про мови в Україні» на своєму останньому засіданні. Комітет прийняв рішення повернути проект авторам без розгляду на пленарному засіданні парламенту, – повідомляє ТСН.

«Ми не зупиняємося на Рішенні Комітету, адже воно може бути проігнороване і законопроект буде внесений на пленарне засідання Верховної Ради України. Якщо буде вказівка з Банкової, я не виключаю можливості, що законопроект «Про мови в Україні» може набрати 226 голосів», – зазначив голова Комітету Володимир Яворівський.

Перед вирішальним засіданням Комітет звернувся до всіх експертних установ, які б могли дати компетентну оцінку законопроекту. Зокрема, це – Києво-Могилянська академія, Інститут української мови, Міністерство юстиції, більшість Комітетів Верховної ради та інші.

Всі вони, без винятку, винесли вердикт, що законопроект «Про мови в Україні» не відповідає статті 10 Конституції України та її духу, оскільки в ряді статей порушується право інших людей, зокрема меншин, крім росіян.

У висновку експертів також йдеться, що законопроект не відповідає духу Європейської хартії регіональних мов та мов меншин, оскільки Хартія наголошує, що повинні захищатися мови, які є на межі зникнення.

Всі експертні установи зійшлися на думці, що даний проект потрібно повернути авторам. Лише один член Комітету, представник фракції КПУ, Вікторія Дем’янчук проголосувала проти цього рішення.

Наголошується, що жоден з авторів не прийшов на засідання Комітету.

Нагадаємо, 7 вересня в парламенті був зареєстрований проект закону «Про мови в Україні», внесений представниками більшості Олександром Єфремовим, Петром Симоненком і Сергієм Гриневецьким.

Формально цей законопроект не робить російську мову другою державною, але надає їй право «вільного функціонування практично у всіх сферах діяльності», що рівнозначно офіційному статусу.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>