Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Програма «Пам’ятати заради майбутнього» стартувала

Цьогорічна спільна для Закарпаття, Одещини та Харківщини програма «Пам’ятати заради майбутнього» стартувала на вихідних в м. Одеса. Відкрили перший з трьох заходів програми директор Інституту Політичної Освіти Андрій СТРАННІКОВ та Керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко ЛАНГЕ.
Цікаво, що Інститут Політичної Освіти у партнерстві з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні реалізовує дану програму вже 5 років. Цього разу, представники Закарпаття, Одещини та Харківщини мали змогу обговорити важливі теми: «Що таке переосмислення минулого і для чого воно потрібне?», «Мовна політика в Україні: тернистий шлях від імперсько-тоталітарної до демократичної», «Психологічні аспекти подолання стереотипів», «Ціннісно-орієнтований підхід до історії та політики в Україні» та ряд інших тем.
«Підводячи перші підсумки, майже кожен учасник зазначив, що «стереотипи» і «міфи», які є в наших головах, не так просто подолати. Вони настільки глибоко «в’їлися в наші голови», що потрібно докласти величезних зусиль, щоб зрозуміти їх, знайти причини та відповіді на питання які виникають» – зазначає координатор програми Любомир ГРИЦАК.
«Молодь у живому спілкуванні з різних регіонів України бачить, що насправді їй нема чого ділити. Спільні проблеми і спільні рецепти їх вирішення, адже в української молоді спільні цінності, незалежно від місця проживання» – зазначає директор Інституту Політичної Освіти Андрій СТРАННІКОВ.
Також, Любомир ГРИЦАК підкреслив: «якщо 4 роки тому ми вперше підняли тему «Пам’ятати заради майбутнього» і наших учасників переважно цікавило питання нашої історії, то наразі молодь переводить майже кожну розмову в дискусію про наше майбутнє. Це надзвичайно цікаво, адже за ці 5 років виросло покоління, яке формувалася в інших умовах. Хоча звичайно, багато стереотипів щодо історії України залишаються незмінними.
Серед нових тем, які планується розглянути в майбутньому, це питання доцільності федералізації країни. Учасники планують обговорити, які наслідки може мати федералізація для майбутнього нашої країни».
Програма «Пам’ятати заради майбутнього» Інституту Політичної Освіти спеціально створена для аспірантів, студентів старших курсів гуманітарних факультетів ВНЗ України, активістів місцевих громад, членів політичних партій, науковців, представників неурядових організацій та журналістів. Метою є гармонізація відносин між громадськістю з різних областей України, шляхом формування змішаних груп учасників проекту та проведення для них спільних навчань, покликаних сприяти подоланню стереотипів минулого та пошуку шляхів для спільного майбутнього.
2007 рік – проект стартував, об’єднавши учасників з двох, найбільш антагоністичних областей – Донецької та Львівської. 2008 рік – участь у проекті взяли представники Луганщини та Чернівецької областей. 2009 рік – участь у проекті взяли представники Волині, Дніпропетровщині та АР Крим. 2010 рік – участь у проекті взяли представники Івано-Франківської, Чернігівської та Запорізької областей.
2011 рік – учасниками є представники Закарпатської, Одеської та Харківської областей.
Наступний, другий захід програми відбудеться в травні на Закарпатті, в м.Ужгороді.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>