Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Дитячий конкурс „Розмалюй писанку”

Напередодні Великодніх Свят у Будинку культури с. Палтіну, Сучавського повіту вже п’ятий рік поспіль пройшов конкурс “Розмалюй писанку” присвячений дітям віком від 4 до 10 років. Організаторами цього заходу були восьмирічна школа села Палтіну та мерія с. Ватра Молдовіцей у співпраці з Сучавським шкільним інспекторатом, Буковинським музеєм народних звичаїв з м. Гура-Гуморулуй та за підтримкою місцевих спонсорів. Про це повідомляє Всесвітнє радіо Румунії. Понад 80 дітей дитсадочків та шкіл Палтіну, Чумирна, Спиртур, Ватра-Молдовіцей, Калафіндешть, Вледень та Валя Стеней намагалися доказати свою майстерність у розписуванні яєць за традиційними народними техніками.

Завданням конкурсу було залучення дітей до традиції писанкарства, художньо-естетичне виховання молоді, пробудження в неї поваги до національної культурної спадщини, подальший розвиток творчої активності дітей у відродженні народних ремесел, традицій та обрядів; етнографічне вивчення регіональних розписів писанок; розвиток творчої здібності дітей та підлітків а також виявлення та підтримка обдарованих дітей – заявила вчителька Тудоріца Хуцуляк координатор шкільного проекту, який мав як ціль організування конкурсу “Розмалюй писанку”.

Кожна команда складалася з трьох дітей: дошкільників та учнів у супроводі вчителя та писанкарки. Протягом двох годин учасники конкурсу розписували писанки, які потім оцінювали члени журі. Найважливішими критеріями оцінювання конкурсних робіт були технічність виконання писанки та захист виконаних робіт, а також презентація національного одягу, в якому були одягнуті діти. Інші критерії оцінювання стосувалися оригінальності композиції, чистоти техніки виконання, складності орнаменту, відповідності традиційним орнаментам, характерні селам звідки походили діти. Було надзвичайно дивитися як діти за допомогою воску, фарби та писачки могли створити справжні художні твори – ствердила Вера Романюк голова журі, працівник Буковинскього музею народних звичаїв.

Але від кого навчилися діти розписувати писанки? У гуцульських селах Сучавського повіту майже у кожній сім’ї розписують яйця, це ремесло будучи для окремих родин єдиним джерелом доходів. Змалку дівчат і хлопчиків заохочують вчитись цьому народному ремеслу. Діти вдома ознайомлюються з технікою написання писанок. Їх навчають про значення писанки, про її магічну роль, про те як готуються фарби, про орнаменти та їх символіку. Пані Тудоріца Хуцуляк ствердила, що учні мають можливість вдосконалити техніку розпису яєць і у майстерній школи Палтіну і навіть у Музеї писанок. До речі, за посередництвом іншого шкільного проекту, від 2005 року до с. Палтіну прибувають діти з різних повітів країни, які вчаться розписувати яйця.

За результатами конкурсу “Розмалюй писанку” переможців нагородили дипломами, а також подарунками – книжки та ласощі. Діти мали нагоду ознайомитись, поспілкуватися і помилуватись виступом народного колективу “Квіти Буковини” з с. Палтіну, під керівництвом вчительки Марії Ясіновської.

Конкурс “Розмалюй писанку” був доброю нагодою плекання в дітей поваги і любові до народної культури і традицій, що є невід’ємною складовою процесу культурного і національного розвитку, а також обов’язковою умовою їхнього виховання. У свою чергу, юні писанкарі доказали, що вміють зберігати і навіть збагачувати це традиційне народне ремесло.
(Христина Штірбець)

Джерело: http://www.rri.ro/art.shtml?lang=12&sec=446&art=124342

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>