Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Буковина відзначає 70-річчя Івана Миколайчука

Сьогодні, 15 червня, виповнюється 70 років з дня народження видатного українського кінорежисера, сценариста, актора, заслуженого артиста України Івана Миколайчука. “На гостини до Івана” в селі Чортория, що на Кіцманщині, на родинному обійсті Миколайчуків зібралися представники влади, друзі, шанувальники, аби згадати яким він був і яким залишився для Буковини, України, висловити свою вдячність та любов. Власне, то була одна з мрій кіномитця – накрити великий стіл і запросити гостей звідусіль. Мрія збулася – нині в кожне село від Чорториї до Чернівців зійшлися гості на гостини до Івана.

Вітаючи поважне товариство, голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв відзначив, що сьогодні Кіцманщина і Чернівці, Львів, Київ, – власне Україна відзначають ювілей свого “білого птаха” та нагадав слова Лариси Кадочникової: “Він був земною і водночас неземною людиною”. За його словами, Чернівецька область – найменша, але вона дала чи не найбільшу плеяду великих письменників, поетів, сценаристів, акторів, співаків, художників, композиторів. Буковина вдячна своєму вірному синові і може віддячити за його щиру любов до своєї землі своїм розквітом, вона стала краєм, де варто жити.
“Я щаслива, що я стою біля цієї хати, бо тут жила велика родина і вона для мене найдорожча, – відзначила народна артистка України, дружина митця Марія Миколайчук. – Я кланяюся цим горбам, бо вони мені дуже дорогі і дуже рідні”. Марія Миколайчук подякувала всім, хто прийшов вшанувати пам’ять Івана і побажала здоров’я, радості та жити як в раю. “Ви дійсно живете в раю, бо для мене Чортория – це не село, це – рай”, – наголосила Марія Миколайчук.
В свою чергу поет, громадський діяч Іван Драч відзначив, що Іван був дивовижним втіленням, в ньому поєднані були ті риси, які рідко в кому поєднуються. Це був дивовижно талановитий чоловік, дивовижно розумний, чесний і добрий. “Я завжди дивувався, скільки в нього добра до людей, якесь таке неймовір’я того добра, – повідомив Іван Драч. – Ця земля, це місце буде священним, я надіюсь, для кожного українського серця”.
Свого часу Іван Миколайчук не встиг екранізувати “Тисячу снопів вітру”, і ця заповітна мрія також здійсниться – ввечері на сцені обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської відбудеться вистава за його сценарієм “Тисяча снопів вітру”. У Чернівцях буде встановлено пам’ятник Іванові Миколайчуку, створено кіно-мистецький центр його імені. Продовжилось святкування у Чорториї концертом за участю фольклорних колективів – святкували з піснями, танцями і частуваннями в родинному колі, як завжди того хотів Іван.  Джерело  прес-служба Чернівецької облдержадміністрації.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>