Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

З’їзд Союзу українців Румунії

Союз українців Румунії, третьої по величині нацменшини цієї країни, був заснований у 1990 році. За 21 рік його існування зусилля голів Союзу та керівників місцевих філій СУР були спрямовані на захист прав осіб, що належать до української меншини, збереження, прояв та утвердження їх етнічної, мовної, культурної та релігійної ідентичності, відродження та формування національної свідомості, боротьбу за об’єднання українців Румунії і зміцнення румунсько-українського співробітництва.

Упродовж цього часу інтереси українства Румунії захищали Степан Ткачук (який був одним із засновників та Головою СУР до 2005 року) та Степан Бучута. І ось 1 жовтня 2011 року перед українською громадою Румунії, яка об’єдналася в Будинку української культури в Тімішоарі для VI-ого З’їзду СУР, постала нова відповідальність: обрання нового Голови СУР на наступні 4 роки.

Поруч з делегатами та гостями з боку української громади Румунії, почесними гостями З’їзду були представники Посольства України радник-посланник Віорел Котик та радник Віталій Тіміш, Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій, Голова Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні, депутати інших нацменшин Румунії та представники місцевих органів влади.

Передавши привітання посла України в Румунії Маркіяна Кулика, який не зміг бути присутнім на З’їзді, Віорел Котик додав: “Нинішній З’їзд відбувається невдовзі після відзначення Україною і світовим українством 20-ї річниці відновлення незалежності нашої Батьківщини України і напередодні 20 річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Румунією. Практично ви, українці Румунії, знаходитеся на вісі взаємовпливу і взаємозбагачення двох європейських культур: української й румунської, і тим самим долучаєтесь до справи зміцнення дружніх, конструктивних, міцних взаємин між нашими народами і нашими державами. У нас є базовий політичний договір між Україною та Румунією. У цьому договорі є 13 стаття, яка саме і присвячена забезпеченню прав і свобод національних меншин: української в Румунії і румунської – в Україні. Ще хотів би зазначити, що Урядом України затверджена концепція нової державної програми співпраці з закордонним українством на період 2015 року. Цей проект прогрaми передбачає продовження фінансування конкретних заходів. І у цьому зв’язку я просив би Союз українців, усю громаду з великою увагою поставитися до цієї нової програми, взяти участь в її обговоренні і внести конкретні пропозиції, які стосуються саме української громади в Румунії з тим, щоб в Києві були враховані ваші побажання і надана та підтримка, на яку ви очікуєте.”

У свою чергу, Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій, який відвідав Румунію вже вдруге, розповів про свої враження щодо діяльності української громади Румунії, яка є складовою СКУ: “Перш за все, від імені Світового конгресу українців чи СКУ хочу ще раз привітати вас з проведення VI-ого З’їзду Союзу українців Румунії, що відбувається в Будинку культури Тімішоари, який з моменту його відкриття в минулому році став першим в Румунії українським культурним домом. Кілька місяців тому, в кінці червня цього року, я мав приємність вперше побувати в Румунії та ближче познайомитись з українським громадським життям, а зокрема з діяльністю вашої української громади Румунії, яка з 90-ого року є складовою організації СКУ. Під час офіційних зустрічей з речниками румунського Уряду і Парламенту я спостеріг добрі стосунки Союзу українців Румунії з владними структурами і звернув увагу на чудову можливість нацменшин, в тому числі й українців, представляти свої інтереси перед Парламентом держави, що є добрим прикладом для наслідування.”

У своєму звіті Голова СУР Степан Бучута представив найголовніші досягнення свого мандату, які були немалозначними. Візьмімо до уваги хоча б інвестиції, зроблені за останні 4 роки діяльності Союзу – вони перевищили усі інвестиції, зроблені за попередні 16 років існування СУР. Про значні досягнення української громади Румунії за останні роки згадав у своєму виступі і Президент СКУ Євген Чолій: “Висловлюю особливе признання Голові Союзу українців Румунії Степану Бучуті за великий і помітний вклад праці у розбудову і зміцнення українського громадського життя Румунії, а також за відстоювання інтересів української громади як депутат Парламенту Румунії. Серед значних досягнень Союзу українців Румунії останніх років хочу зазначити відкриття в повітовому центрі Сату Маре у 2009 році пам’ятника Тарасу Шевченку, забезпечення приміщеннями усіх повітових філій, центрального офісу та редакцій у Бухаресті, спорудження цього чудового будинку культури та інших приміщень для потреб українців, випуск україномовних книг та періодичних видань і підтримку діяльності культурно-мистецьких колективів. На велику подяку заслуговує ваша праця у відродженні українського шкільництва, а зокрема турбота про відкриття нових класів української мови, забезпечення шкіл українськими кадрами та підручниками та контроль за дотриманням законодавства щодо права української меншини на освіту. Досягнений успіх та досвід вашої праці є прикладом для інших українських громад світу. Я також сподіваюсь, що ваша організованість та відданість українській справі стане запорукою подальшої підтримки діяльності Світового Конгресу Українців, який вже 44 роки представляє інтереси 20-мільйонної української діаспори, координує діяльність своїх складових організацій у 32 країнах світу та підтримує зв’язок з українськими громадами ще 13 держав.”

На VI-ому З’їзді СУР порушилося й питання перепису населення, яке розпочнеться незабаром. Стосовно цього радник-посланник Віорел Котик заявив: “Реальний престиж української громади Румунії та Союзу українців Румунії безпосередньо залежатиме, і про це вже говорилося, від вашої громадянської позиції. Вже говорилося про те, що одним з важливіших завдань буде переконання і підвищення свідомості українців Румунії під час майбутнього перепису населення. Я мав можливість буквально три дні тому побувати в Сату Маре і з допомогою Голови філії СУР Сату Маре зустрітися з префектом цього повіту, і в ході бесіди з ним ми порушили питання перепису населення. І порушили конкретні завдання, які ми ставимо перед собою і ставить філія Союзу українців Румунії перед собою, а саме: щоб в селах, де є переважна більшість або принаймні є українська громада, щоб рецензори, які проводять цю конкретну роботу, були місцевими українцями, які могли б з українською громадою там, на місці, провести цей перепис таким чином, щоб українці засвідчили себе як частина українського народу, частина української громади на території Румунії.”

VI-ий З’їзд СУР завершився переобранням Головою СУР-у Степана Бучуту. Слід згадати, що на посаду Голови СУР балотувалися також голова Сучавської філії СУР Іван Боднар та голова комісії цензорів, член Бухарестської філії СУР Богдан Мойсей. (Людмила Дорош)

Джерело: http://www.rri.ro/art.shtml?lang=12&sec=446&art=177352

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>