Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Роз’яснення Чернівецької ОДА щодо Угоди між Україною та Румунією про місцевий прикордонний рух

5765281802d9cfae8f4c08d4f86eb22f_600x1000За словами в. о. начальника управління міжнародного співробітництва та інвестицій Чернівецької обласної державної адміністрації Миколи Каліновського, за дозволом на безвізовий перетин державного кордону з Румунією та перебування на її території протягом визначеного періоду, необхідно звертатися до Генерального Консульства Румунії в Чернівцях. Дозвіл видаватиметься безкоштовно, терміном дії від 2 до 5 років.

Термін дії дозволу не повинен перевищувати термін дії закордонного паспорта громадянина України. В свою чергу, термін перебування для громадян України на території Румунії становить 90 днів з дати перетину кордону незалежно від частоти таких перетинів. У разі відсутності окремого паспорту для виїзду за кордон, у неповнолітніх дітей віком до 14 років, які проживають у прикордонній зоні в Румунії, та неповнолітніх дітей віком до 18 років, які проживають у прикордонній зоні України, відомості про них можуть бути внесені до закордонного паспорта одного з батьків.

«Про факт втрати, пошкодження, або викрадення дозволу, – пояснив Микола Каліновський, – потрібно заявляти у орган, який здійснив прикордонний контроль в’їзду особи. У випадку порушенняособою терміну перебування на території сусідньої Румунії, обумовленого дозволом, передбачена заборона на право перебування на території Румунії. Якщо особа зі згаданим дозволом заїхала на територію Румунії і порушила межі перебування, то на неї накладаються санкції. У випадку будь-якого порушення правил місцевого прикордонного руху, кожна з держав Договірних Сторін застосовує санкції, передбачені своїм національним законодавством, що, зокрема, можуть передбачити анулювання або вилучення дозволу на спрощений перетин кордону компетентними органами держав Договірних Сторін».

Обґрунтованими причинами для регулярного перетину державного кордону з Румунією є наступні: підтримка родинних зв’язків шляхом відвідання родичів, супроводження родичів, які потребують медичної допомоги, участь у програмах у сфері розвитку економіки, в програмах обміну у сферах освіти та науки, культури, охорони здоров’я, спорту, мас-медіа, просування економічних інтересів, сприяння у розвитку економічної діяльності, вирішення правових питань тощо.

«Для Чернівецької області, – зауважив посадовець, – цей документ важливий ще й тим, що в рамках місцевого прикордонного руху будуть працювати додаткові пункти пропуску: «Дяківці» у Герцаївському районі, «Красноїлськ» у Сторожинецькому, «Руська» в Путильському. Окрім цього, громадяни України зможуть, використовуючи цей дозвіл, в’їжджати на територію Румунії не лише через місцеві, а й через міжнародні пункти пропуску. Втім, на жителів міста Чернівці дія Угоди не розповсюджуватиметься».

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>