Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Національні меншини на Буковині мають можливість для збереження власної культури та традицій

link_016 грудня, в обласній державній адміністрації відбулась спільна прес-конференція начальника управління культури облдержадміністрації Віри Китайгородської та начальника відділу з питань охорони культурної спадщини національностей та релігій управління культури облдержадміністрації Віктора Григи на тему: «Стан міжнаціональних відносин та забезпечення прав національних меншин в Чернівецькій області».

Так, за словами Віри Китайгородської, нині в області мешкають представники майже 80 національностей, серед яких найчисельнішими є українці (75%), румуни (12,5%), молдовани (7,3%), росіяни (4,1%), поляки (0,4%), євреї (0,2%), білоруси (0,2%) та німці (0,1%). Посадовець також наголосила, що національні спільноти мають виразників своїх інтересів у органах представницької влади краю. Зокрема, у Чернівецькій обласній раді із 104 депутатів 12 є етнічними румунами, 4 – етнічними молдованами; у Герцаївській районній раді з 28 депутатів 27 – румуни; у Новоселицькій райраді із 62 депутатів 36 – молдовани, 2 – росіяни; у Сторожинецькій райраді із 52 депутатів 12 – румуни, 1 – поляк.

Керівник управління культури облдержадміністрації також повідомила, що освітні, інформаційні та релігійні потреби нацменшин Буковини задовольняються на належному рівні. Так, станом на 1 вересня цього року, в області діють 64 навчальні заклади з румунською мовою навчання, 2 – з російською та івритом; у краї функціонують 67 газет та інших періодичних видань мовами нацменшин, а за сприяння обласної державної адміністрації для представників нацменшин створено веб-сайт «Буковина толерантна». На території краю діє 240 релігійних організацій, які забезпечують релігійні потреби румунів, молдаван, росіян, поляків, євреїв та вірмен.

Також представники національних спільнот беруть активну участь у культурно-мистецькому житті краю. Свідченням цього є проведення традиційного міжнародного фольклорного фестивалю «Буковинські зустрічі», фольклорного фестивалю весни «Марцішор», функціонування аматорських фольклорних колективів при австрійсько-німецькому, польському, румунському та єврейському національно-культурних товариствах.

З метою збереження ідентичності, традицій та культурної спадщини національних громад краю, зауважив Віктор Грига, в області діє Регіональна програма підтримки національно-культурних товариств Чернівецької області та української діаспори. За словами посадовця, у 2015 році частина коштів, передбачених програмою, буде використана для задоволення культурних потреб української діаспори в Румунії та Молдові та національно-культурних товариств Чернівецької області. Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>