Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Представники Європейського центру з питань меншин провели у Чернівцях семінар з рівності


10527313_806771679396878_4137737394611744322_n
10 березня у приміщенні історичного факультету ЧНУ відбувся семінар «Проблеми забезпечення рівності в країнах Східного Партнерства та можливі підходи до їх вирішення», в якому взяли участь представники Європейського центру з питань меншин(м.Фленсбург, Німеччина), державні службовці, науковці, представники національних громад області, ЗМІ.
Олександр Осипов (старший науковий співробітник ЄЦПМ) прочитав змістовну доповідь присвячену європейському розумінню забезпечення рівності серед етнічних громад, а також світових підходів до питання усунення елементів дискримінації. Окрім того, він поінформував присутніх про Програму східного партнерства «Національні меншини та етнополітичні питання. Білорусь – Молдова – Україна». Метою якої є підвищення ефективності управління і заохочення політики держави, спрямованої на забезпечення соціальної рівності та поліпшення взаємодії держави з національними меншинами, а також поліпшення, де потрібно, взаємодії між центральною і місцевою владою.

Заступник директора Чернівецького ЦППК Сергій Гакман зауважив: «я не поділяю думку маргиналів, які вважають, що у нашій області нічого не робиться для розвитку національних меншин, однак і далекий від думки, що все можливе у цьому напрямку зроблено».
Аспірант ОРІДУ НАДУ при Президентові України Тарас Халавка зазначив, що Українська держава забезпечивши базові права національних меншин на освіту, використання рідної мови, на жаль, не створила умов для ефективної їх міжетнічної інтеграції. «Низький рівень вивчення державної української мови в румуномовних школах, це в свою чергу не дозволяє представникам румунської та молдавської меншин вступати у ВУЗи та в подальшому брати активну участь у суспільно-політичному житті, як нашої області так і України. Досвід європейських країн є тому особливо цікавим для наших органів влади», – зауважив Тарас Халавка.
Представник Департаменту освіти та науки Ольга Остафійчук відзначила, що хоч рівень викладання української мови в школах області, ще далекий до бажаного, однак він зростає з року в рік.
Політолог Ігор Гаврада оприлюднив результати моніторингу регіональних ЗМІ. Відповідно до якого, рівень висвітлення діяльності етнічних громад у місцевих ЗМІ є досить низьким, проте, на його думку, головною причиною цього стала  пасивність національно-культурних товариств області.
Присутні активно долучились до дискусії з визначення фактів дискримінації в області та позитивних практик забезпечення прав національних меншин. Так, одним з шляхів усунення стереотипів у відношенню до національних меншин може слугувати вивчення мови та культури меншини представниками більшості. Це може відбуватись, як у навчальних закладах так і на спеціальних курсах.
Присутні на семінарі представники органів влади, громадських організацій та науковців відзначали важливість такого роду семінарів для загального розуміння тенденцій та проблем у сфері державної етнонаціональної політики на Буковині.
Підсумовуючи представник ЄЦПМ Анна Василевич відзначила, всі зауваження та пропозиції висловлені в рамках дискусії будуть враховані організаторами під час впровадження проекту та проведення наступних заходів.
Організаторами семінару виступили Європейський центр з питань меншин у партнерстві з Центром європейської та євроатлантичної інтеграції та безпеки ЧНУ імені Юрія Федьковича та Чернівецьким регіональним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Семінар відбувся у рамках реалізації ЄЦПМ проекту «Національні меншини та етнополітичні питання. Білорусь – Молдова – Україна» за підтримки МЗС Данії.
Про ЄЦПМ: ЄЦПМ є незалежним міжнародним дослідницьким інститутом, заснованим урядами Німеччини, Данії та федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн (www.ecmi.de). Центр здійснює прикладні розробки і проводить дослідження в галузі політики, надає інформацію, консультації та документацію з питань регулювання відносин з меншинами в Європі.

11

121415Фото з сторінки  ECMI на ФБ

 

 

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>