Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Питання особливостей вивчення мов національних меншин в загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням українською мовою обговорено на семінарі в Чернівцях

160x107-images-news-4425_310 та 11 лютого 2016 року у Чернівцях проходив міжрегіональний науково-методичний семінар методистів обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти «Особливості вивчення мов національних меншин в загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням українською мовою».
У заході взяли участь представники Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, Чернівецької філії Інституту модернізації і змісту освіти, науковці Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича та представники Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області.
У своєму виступі заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації І.Ісопенко звернула увагу на те, що на Буковині в умовах багатомовного та полікультурного соціуму в рівних умовах забезпечуються освітні потреби національних спільнот.
«Невипадково Чернівецьку область обирають як поліетнічний майданчик для проведення заходів з питань національних меншин. Тут наявний позитивний досвід роботи навчальних закладів щодо впровадження в освітнє середовище інноваційних проектів, спрямованих на формування етнічної і конфесійної толерантності, навичок успішної міжкультурної комунікації, – зазначила посадовець.
Департаментом освіти і науки облдержадміністрації проводиться робота із здійснення контролю за реалізацією законодавства у галузі освіти щодо забезпечення освітніх потреб національних меншин, які проживають на Буковині, а також збереження та розвитку їх національних культур, обрядів і звичаїв”.
Зауважено, що у загальній мовній мережі шкіл і дошкілля області враховано національний склад населення, його мовно-культурні потреби, традиції тощо. Забезпечено дотримання норм статті 10 Конституції України та законодавства про мови, право на освіту державною мовою та мовами національних спільнот.
І.Ісопенко зазначила, що загалом по області навчаються (без урахування учнів шкіл-інтернатів): українською мовою – 82471 учень (85,5%); румунською – 13715 учнів (14,2%); російською – 319 учнів (0,3%).
У ЗНЗ області вивчаються як предмет і факультативно ще дві мови національних меншин – польська та іврит.
Під час виступу було наголошено на тому, що в обласній системі освіти відсутня будь-яка дискримінація за мовною ознакою. Будь-які зміни відбуваються на добровільних засадах. Так, батьківська громадськість, реагуючи на соціально-економічні зміни в українському суспільстві, віддає перевагу школам з українською мовою навчання, вимагає більш кваліфікованого її вивчення у школах з румунською та російською мовами викладання.
“Ми сподіваємося, що плідна робота, яка запланована упродовж двох днів, принесе вам море вражень, нові напрацювання, які ви будете використовувати у подальшій своїй роботі”, – підкреслила І.Ісопенко.
Заступник декана філологічного факультету з навчально-виховної роботи ЧНУ ім.Ю.Федьковича С.Шабат-Савка у своєму виступі наголосила: «На Буковині вже протягом багатьох століть розвиваються і мирно живуть різні етнічні групи. Сьогоднішній семінар об’єднав людей, які люблять і шанують рідне слово, тих, для кого рідна мова стала сенсом життя і хто вважає її найдорожчим скарбом.
Актуальними постають питання, пов’язані з міжкультурним діалогом та полілогом культур. Розвиток і збереження мов в Україні, забезпечення вільного користування рідною мовою усім народам і нацменшинам – належить до пріоритетних завдань сучасної етнокультурної політики Української держави. Це відображено у низці законів, конвенцій, угод, – зауважила С.Шабат-Савка. – Варто підкреслити, що від успішного виконання мовних угод залежить динаміка економічного розвитку, політична стабільність, зрештою, гармонійний розвиток суспільства загалом”.
Науковець висловила переконання, що на Буковині створено сприятливі, рівноцінні умови для культурного розвитку усіх нацменшин. Прикладом цього є те, що існує багато шкіл, літературних студій, де діти мають можливість навчатися своєю рідною мовою. Звичайно, це не тільки школи, не тільки дитячі садочки, але і філологічний факультет Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича, в якому щорічно здійснюється набір на спеціальність «Румунська мова та література», а також – «Українська мова та література для шкіл з румунською мовою навчання».
Вітаючи учасників семінару, заступник директора Інституту післядипломної педагогічної освіти Г.Руда відзначила, що Інститутом забезпечується організаційно-методичний супровід проведення олімпіад із мов нацменшин, зокрема, російської мови, румунської мови, мови іврит, за виключенням польської мови. Також відзначено, що IV етап олімпіади з румунської мови вже два роки поспіль проводиться саме на теренах Чернівецькій області.
“Не можу не сказати, що методист з румунської мови, наша колега є автором низки навчальних посібників, програм, які отримали гриф Міністерства освіти і науки. Також, за підтримки консула Румунії, між нашою установою та декількома установами Румунії підписано угоди про співпрацю”, – зауважила Г.Руда.
Під час свого виступу представник департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ж.Кошкіна акцентувала увагу присутніх на особливості вивчення мов національних меншин в загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням українською мовою у 2015/2016 навчальному році.
«Перед нами стоїть завдання – підготувати методичні рекомендації на наступний рік. Тому упродовж двох днів, просимо вас закцентувати увагу на тих питаннях, які бажаєте вирішити, які мають знайти місце у методичних рекомендаціях”, – наголосила Ж.Кошкіна.
Учасники заходу також розглянули сучасні підходи до оцінювання досягнень учнів з мов національних меншин, обговореноили питання підготовки Всеукраїнської олімпіади з мов національних меншин тощо. Під час семінару директори презентували досвід роботи закладів Чернівецької області з навчанням мовами національних меншин. Також було презентовано оновлені навчальні програми для 5-9 класів та нові підручники для 7 класів.
У рамках заходу учасники семінару відвідали Свято-Вознесенський Банченський чоловічий монастир, ознайомилися із функціонуванням Молницького дитячого будинку Герцаївського району, побували в Чернівецькій гімназії № 6 (з румунською мовою навчання). Також для учасників заходу було організовано екскурсію по місту Чернівцям.

Джерело: за матеріалами http://ippobuk.cv.ua/index.php/2012-06-05-19-23-23/3099-2016-02-10-15-29-03

160x107-images-news-4425_5 160x107-images-news-4425_6 160x107-images-news-4425_7 160x107-images-news-4425_9 160x107-images-news-4425_16 160x107-images-news-4425_17 160x107-images-news-4425_1871x107-images-news-4425_14

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>