Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Святий вечір у селі Луг-над-Тисою

Завтра українці, які проживають на Мараморощині, у Банаті, Добруджі або у гуцульських селах Сучавського повіту відзначатимуть Святий різдвяний вечір за старим стилем, який є початком Різдва Христового.
Священик Ярослав Климкович розповість про магічну атмосферу, яка панує в селі Луг-над-Тисою Марамуреського повіту, де добре збереглися старовинні різдвяні звичаї та традиції: “Переважно всі села, де проживають українці мають багато спільного, головно коли готуються до відзначення великого празника Різдва Христового. На свято “Введення у храм Пресвятої Богородиці”, коли у церкві вперше можна чути спів “Христос Рождається”, я запрошую наше молоде покоління, щоб збиралося вечорами, щоб готувало вертепну виставу, що є прекрасною нашою традицією. Напередодні Святого вечора наші жінки готують пісні страви, а саме: гриби, пшеницю варену посипану медом, пшениця означає життя, а мед це вічне життя святих на небі, варену квасолю, варені сливи, всього 12 пісних страв, яких господарка подає до столу, який накритий білою скатеркою, що символізує одяг для маленького новонародженого Ісуса, а під скатерку ставиться сіно, що символізує яслі де народився Ісус Христос. Господар запалює свічку і разом вся сім’я співає тропар “Рождество Твоє, Христе Боже наш”. Потім всі сідають за стіл та їдять пісні страви. Із такими та іншими прекрасними звичаями і традиціями починається празник Роджества Ісуса Христа. Теж, на святий вечір, гарно одягнуті малі діти рушають колядувати від хати до хати, також рушають колядувати парубки із виставою Вифлеєм. Наш український народ має свої гарні різдвяні традиції, а ми повинні зустрічати це свято, так як зустрічали наші батьки, діди та прадіди. І ми у свою чергу, повинні навчати наших дітей любити, шанувати та зберігати ці традиції. Таким чином, ми можемо бути впевненими, що вони наступне поління буде ближче до нашої церкви, до нашого роду.”

При українській парафії села Луг-над-Тисою діє український церковний хор, який бере участь у різних заходах. Священик Ярослав Климкович: “Ми стараємось зберігати наш хор, наші українські традиції і дякуємо Богу що і цього року ми мали можливість взяти участь у Фестивалі церковної колядки у селі Кривий Марамуреського повіту, де наш хор виступив із гарними колядками. Ми були дуже задоволені і приємно вражені. Будемо старатися кожного року брати участь у цьому фестивалі. До нашого церковного хору входять жінки, чоловіки та навіть діти. Може колись виступатимемо і в Україні, а до тоді чекаємо наших українців до Румунії із щирою і сердечною любов’ю і християнським привітом.”
Далі Священик Ярослав Климкович розповість продовжується свято Різдва Христового у селі Луг-над-Тисою: “Після прекрасного Святого вечора, на Осоношне, Перший, Другий та Третій день Різдва, всі християни йдуть до церкви, де із гарними колядками прославляють новонародженого Ісуса Христа. Після святої літургії, ми разом йдемо із церковною колядкою розвеселяти кожну хату з празником Народження Ісуса Христа. Я хочу навести один гарний приклад. Минулими роками, на Різдво прибув у гості до однієї родини із нашого села канадський вчитель, який жив колись у нашому селі. Він уважно стежив за всіма діями, скуштував кожну пісну страву, слухав наші колядки, був до церкви на Рідзвяне богослужіння і побачивши і переживши українське Різдво він сказав нам: “Ви щасливі люди, тому що маєте такі прекрасні звичаї. Зберігайте їх як найцінніші скарби. І ми колись мали гарні звичаї, але ми їх занедбали і вони назавжди пропали, а у душах залишилась велика порожнеча.” Тому я звертаюся до українських християн, щоб ми берегли старовинні звичаї, зустрічали Різдво Христове прекрасними українськими колядками за спільним столом в оточенні родини, своїх любих дітей із щирою молитвою на наших устах. Вітаймо дитяточко Боже нашими колядками і просімо, щоб Христос Господь народився у наших серцях і оновив наші душі своєю ласкою. Вітаю всіх українців та українців із діаспори із прекрасним славним святом Рождества Ісуса Христа. Христос Рождається. Славімо його.”

Джерело: Радіо Румунії 

 

 

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>