Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Як у Вашківцях святкували Маланку

Традиційно, 14 січня, на день Святого Василя у Вашківці Вижницького району з’їжджаються тисячі гостей з різних куточків України аби подивитися на вашківецьку переберію. Цього дня вашківчани чекали цілий рік готуючи маски, костюми, вигадуючи нові образи. Участь у традиції маланкування беруть чи не всі жителі міста.
Гучні гуляння у Вашківцях розпочалися ще напередодні ввечері – маланкарі ходили від хати до хати, співаючи, танцюючи та бажаючи господарям щастя та достатку.
Сьогоднішнє дійство розпочалося з карнавальної ходи вулицями міста, яку очолив голова Вашківецької об’єднаної територіальної громади Микола Перч їдучи верхи на коні.
Біля міського будинку народної творчості та дозвілля відбулося урочисте відкриття фестивалю Маланок, участь в якому цього року беруть колективи з Румунії, Угорщини та Польщі.
У відкритті VI обласного фестивалю народної творчості «Вашківецька Маланка» (переберія) в м. Вашківці Вижницького району взяли участь голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, голова обласної ради Іван Мунтян, представники іноземних делегацій з Польщі, Румунії та Угорщини, голова Вижницької районної державної адміністрації Руслан Сенчук та голова районної ради Михайло Андрюк.
Відтак відбувся конкурс маланкових гуртів та ряджених, яких оголошував один з організаторів маланки Орест Сірецький. Серед традиційних персонажів – Дід, Баба, Циган, Коза, ведмеді. Всі присутні мали змогу побачити піратів на кораблі, мексиканців у справжніх сомбреро, кавказців. Також на Маланку прибули турецькі султани.
Відбулась церемонія купання ряджених, після чого розпочався святковий концерт, на якому було нагороджено переможців «Вашківецької маланки».Джерела: http://new.vnrda.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=46:yak-u-vashkivtsiakh-sviatkuvaly-malanku&catid=2&Itemid=101

http://www.bukoda.gov.ua/news/u-vashkivtsyakh-vidbuvsya-vi-oblasnii-festival-narodnoi-tvorchosti-vashkivetska-malanka

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>