Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Цьогоріч під час етнофесту “Осінь весільна” у Чернівцях відтворять за всіма традиціями весілля по-заставнівськи

Цьогорічне четверте обласне фольклорно-етнографічне свято відтворить усі обряди та звичаї традиційного заставнівського весілля. 16 вересня о 13.00 у музеї просто неба на святі “Осінь весільна” вже традиційно будуть відтворені усі автентичні обряди зі співами і танцями народних аматорських колективів Заставнівнщини та гостей з інших районів краю. На весіллі частуватимуть калачами з медом від весільних батьків та куркою – від кухарки. У цьому дійстві візьмуть участь майже дві сотні аматорів.
Учбово-методичний центр культури Буковини вже вчетверте проводитиме це фольклорно-етнографічне свято, яке незмінно відбувається у Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту (вул. Січових Стрільців, 38-б).
Організатори наголошують, що відродження буковинського колориту автентичної весільної обрядовості має важливе пізнавальне й виховне значення, особливо для розвитку підростаючого покоління.
До речі, “Осінь весільна” – не нове свято, яке народилося лише декілька років тому, а відроджене. Наприкінці 80-х років минулого століття свято весільної обрядовості заснував у Чернівцях знаний етнограф та фольклорист, багаторічний завідувач кабінету УМЦКБ Аксентій Яківчук.
– На першому відродженому святі у 2015 році було відтворено чотири весілля нашого краю, – розповідає Микола Шкрібляк, директор учбово-методичного центру культури Буковини, етнограф. – Це були гуцульське, румунське, українське та бессарабське весілля. Та це виявилося занадто багато для глядача. Вже на другій “Осені весільній” ми вирішили продемонструвати лише два обряди весілля – українського та румунського. Саме такий варіант видався найвдалішим. А торік чернівчани та гості міста побачили гуцульсько-бессарабське весілля. Вийшло дуже цікаво і колоритно.
На святі відтворять обряди пошиття вінка, прихід молодого із боярами (дружбами) на подвір’я молодої, заводини у «шандраму, палатку», прихід гостей-родини із «приносами» (подарунками), гуляння на подвір’ї молодої, викуп молодої, обдарування молодих, «плясання» дружок, покривання, завивання та виряджання молодої.
Паралельно із весільним дійством усі охочі матимуть змогу придбати на згадку вироби народних майстрів буковинського краю. Працюватимуть заклади громадського харчування та ігрові майданчики.
У день проведення свята до музею народної архітектури та побуту з 11.30 до 18.00 год. додатково курсуватимуть тролейбуси маршруту №4.Джерело: http://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=105484

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>