Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Викуп нареченої та частування калачами: у Чернівцях показали давнє весілля

Уже вчетверте в Чернівцях у музеї під відкритим небом відбулося фольклорно-етнографічне свято “Осінь весільна”. Його провів учбово-методичний центр культури Буковини.
Відвідувачів свята зустрічали біля воріт музею троїсті музики.
Кращі фольклорні колективи області відтворили обряди та звичаї традиційного весілля Заставнівщини зі співами і танцями. У дійстві взяло участь майже дві сотні аматорів.
Гості могли побачити пошиття вінка для молодої, прихід молодого із боярами, “заводини” та викуп нареченої, обдарування молодих, весільні забави та гостинці. Весільні батьки частували гостей калачами з медом і смаженою куркою – від кухарки.
За словами організаторів, “Осінь весільна” – це відроджене свято. Його заснував наприкінці 80-х років знаний буковинський етнограф та фольклорист Авксентій Яківчук.
На першому відродженому святі у 2015 році було відтворено чотири весілля нашого краю, – розповів Микола Шкрібляк, директор учбово-методичного центру культури Буковини, етнограф. – Це були гуцульське, румунське, українське та бессарабське весілля. Та це виявилося занадто багато для глядача. Вже на другій “Осені весільній” ми вирішили продемонструвати лише два обряди весілля – українського та румунського. А торік чернівчани та гості міста побачили гуцульсько-бессарабське весілля. Цього року показали весілля із Заставнівщини.Джерело: https://molbuk.ua/chernovtsy_news/156254-vykup-narechenoyi-ta-chastuvannya-kalachamy-u-chernivcyakh-pokazaly-davnye-vesillya-foto.html

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>