Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

В Придністров'ї відзначили 300-річчя конституції Пилипа Орлика

У 1710 році, у стінах Бендерської фортеці, новообраний гетьман України Пилип Орлик представив козацькій старшині першу українську Конституцію – «Пакти і конституції законів і вольностей Війська Запорізького». Цей історичний документ не тільки проголошував Україну незалежною державою, але й складався з прогресивних для того часу ідей державного устрою, уперше закріпивши принципи парламентаризму, розподілу влади та виборності посад. Конституція Пилипа Орлика майже на 80 років випередила американський і французький Основний закон, і стала першим прообразом демократичної конституції сучасного зразка.
У рамках ювілейних заходів, які відбулися у Кишиневі, Тирасполі та Бендерах, 9 квітня ц.р. за підтримки Посольства України в Республіці Молдова в Придністровському університеті ім. Т.Г.Шевченка було організовано міжнародну науково-практичну конференцію «Роль і значення Конституції Пилипа Орлика в становленні демократичних інститутів країн Східної Європи».
У роботі конференції взяли участь: заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, Посол України в Республіці Молдова Сергій Пирожков, а також учені та експерти у сфері конституційного права, представники українських громад Придністров’я.
У цей же день, у Бендерській фортеці відбулося урочисте відкриття меморіального знаку з нагоди 300-річчя прийняття історичного документа за участю керівника Придністров’я Ігоря Смирнова. Ця акція стала практичним втіленням політики, спрямованої на відродження загальної духовної спадщини, збереження культурних міжетнічних зв’язків, закріпленні пам’яті важливих історичних подій та персонажів, які у свій час перебували на молдавській землі.
Завершилися заходи на честь ювілею Бендерської Конституції в Кишиневі, де відбувся круглий стіл на тему: «Конституція Пилипа Орлика та її вплив на конституційні традиції в Україні та Республіці Молдова».
У рамках свого візиту до Республіки Молдова заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко передав у дарунок школам Республіки Молдова, включаючи й Придністров’я, де вивчається українська мова більше 1000 підручників і художньої літератури.

Інформація надана сайтом Посольства України в Республіці Молдова

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>