Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Україна і Молдова домовились про обмін студентами

Як повідомляє Посольство України в Республіці Молдова, 29 червня ц.р. у Кишиневі відбулася офіційна церемонія підписання Протоколу між Міністерством освіти і науки України та Міністерством просвіти Республіки Молдова про співробітництво в галузі освіти на 2010-2011, 2011-2012 та 2012-2013 навчальні роки. Від української сторони Протокол підписав Посол України в Республіці Молдова Сергій Пирожков, а від молдовської сторони – Міністр просвіти Республіки Молдова Леонід Бужор.

У відповідності до підписаного Протоколу, Україна та Республіка Молдова надаватимуть щорічно громадянам Молдови та, відповідно громадянам України, 105 стипендій для здобуття повної вищої освіти за рахунок коштів державного бюджету обох країн, а також по 3 стипендії для навчання в аспірантурі та докторантурі. Таким чином, всі громадяни Республіки Молдова, які володіють на належному рівні українською мовою, матимуть можливість, після проходження конкурсного відбору в Міністерстві просвіти РМ, отримувати за рахунок державних коштів України вищу освіту у провідних навчальних закладах Києва, Одеси, Харкова, Львова тощо.

Посол України в Республіці Молдова Сергій Пирожков наголосив, що підписання Протоколу між Міністерством освіти і науки України та Міністерством просвіти Республіки Молдова сприятиме у першу чергу задоволенню освітніх потреб представників української національної меншини в Молдові та, відповідно, молдовської в Україні. Водночас, відтепер будь-який абітурієнт матиме змогу вступити до вищого навчального закладу України чи Молдови, володіючи державною мовою тієї країни, де він хоче навчатися.

У відповідності до Протоколу сторони сприятимуть також забезпеченню функціонування учбових закладів із викладанням рідною мовою відповідної меншини на території обох країн. Саме тому, як відзначив Сергій Пирожков, особливого значення набуває досягнута між сторонами згода щодо забезпечення підвищення кваліфікації вчителів української мови в Молдові та молдавської в Україні.

Інформація та фото з сайту посольства України в Республіці Молдова

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>