Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Великдень в Мараморощині та Південній Буковині

Історичні регіони розташовані в північній частині Румунії, Південна Буковина і Мараморощина є одними з найбільш цікавих місць для відпочинку в Румунії. Культурний туризм, активний туризм, рибальство і мисливський туризм, бальнеологічний туризм, надзвичайна гастрономічна пропозиція і, не в останнє, гостинність тамтешніх мешканців є основними аргументами на користь екскурсії або проведення відпустки в цих краях. Тим більше у період Великодніх свят.

Ми дізнаємося сьогодні, від наших гостей, чому ці два куточки північної Румунії, Мараморощина та Південна Буковина, були названі винятковими туристичними атракціями. Спочатку зупинимось в Буковині. Відправним пунктом для ознайомлення з Південною Буковиною є повітовий центр Сучава. Зазначена вперше в документах від 1388 року, Сучава була тронною фортецею князівства Молдова до 1566 року, коли столицю було перенесено на схід, у місто Ясси. Розташоване приблизно в 430 кілометрах від Бухареста, місто Сучава є доступним призначенням для туристів завдяки аеропорту, а також дорожньої та залізничної інфраструктури. Сучава має багато історичних та релігійних пам’яток. Найважливіші туристичні об’єкти міста Сучава є Тронна фортеця, руїни Господарського двору, Монастир Св. Іоана Нового, а також музеї. Але тепер, у період Великодніх свят, прославлені у всьому світі буковинські монастирі зі своїми зовнішніми та внутрішніми розписами, приваблюють туристів як магніт. Про це ми дізналися від Лекреміоари Бейлік, директора Асоціації туризму “Буковина”, присутній на одному з останніх туристичних ярмарків організованих у Бухаресті. „До нашої асоціації входять готелі, пансіонати, туристичні агентства, всі із Буковини. Наші великодні пропозиції є різними. За розміщення в номері упродовж трьох або чотирьох ночей із одноразовим харчуванням турист повинен вийняти з кишені від 250 до 500 леїв за особу. Також, ми маємо для них і спеціальну пропозицію – розміщення в готелі мінімум 4 ночі, напівпансіон або повний пансіон – між 500 та 1200 леїв за особу.”

Що означають ці пропозиції? Ви відвідаєте ремісничі майстерні, де побачите як розписують великодні писанки, ви зможете відправитися в похід, їздити верхом, навчитися танцювати по буковинське, все залежить від того, що ви обираєте. Теж від Лекреміоари Бейлік дізнаємось, що означає, насправді Великдень для буковинців. „Це вправа духовності і ознайомлення із традиціями. Для нас Великдень – це найважливіше релігійне свято року. Як в сільському, так і в міському середовищі, ми святкуємо його. Більше того, ті, хто надає туристичні послуги мають дуже цікаві пропозиції, заходи, туристичні пакети для залучення туристів і для того, щоб навчити тих, хто прибуває вперше до них в гості, або тих, хто повертається додому після довгого періоду, що означає це свято.”

Буковинські монастирі були зведені в XV та XVI ст.. Кожен з них має домінуючий колір: “воронецька синь” або “сучевицька зелень” і зображують унікальні релігійні сцени або аспекти, що висвітлюють історію Європи. Вони приваблюють туристів упродовж усього року, однак особливо притягують їх у цей період, як зізнається Лекреміоара Бейлік. „Головна причина, чому туристи приїжджають на Буковину, чи то іноземні або румунські туристи, – це прославлені у всьому світі монастирі із зовнішніми розписами, пам’ятники ЮНЕСКО. Вони є головною визначною пам’яткою регіону. Більше того, у цей святковий період, всі туристи бажають навернутися до духовності і традицій, відвідавши ці пам’ятники. Можна сказати, що буковинські села – справжній музей під відкритим небом.”

З Буковини перетнемо гори до Мараморощини. Туристи можуть краще ознайомитися з цим регіоном відвідавши місцеві музеї, важливі будівлі, що пропонують їм справжню культурну та історичну подорож. Знаходяться тут Музей Мараморощини у місцевості Сігету Мармацієй, зі всіма своїми відділами під відкритим небом, Музей єврейської культури, Меморіальний музей жертв комуністичних репресій, Сігетська синагога. Мараморощина славиться серед іноземних туристів “Веселим кладовищем”, де дубові хрести над могилами прикрашені кольоровими малюнками, на яких зображено сцени з життя покійного або причину його смерті. Дерев’яна архітектура і є тим магнітом, що притягує до Мараморощини іноземців. Однак туристи повинні знати, що вони можуть відвідати тут і монастир Перь, який вважається найвищою дерев’яною церквою в Європі, і яку збудували нещодавно, але в традиційному місцевому стилі. Висота її справді вражає — 72 метри.

Монастир Берсана, також, дуже популярний, і не слід забувати, що на Мараморощині є близько 100 дерев’яних церков, зведених високою майстерністю майстрами теслярами, які удосконалили мистецтво різьблення, створивши справжні шедеври. Аліна Тамба представляє бухарестське туристичне агентство. Від Аліни ми дізналися, що саме пропонує туристам мараморошський триромашковий пансіонат. “Пансіонат розташований у 18 км від міста Бая-Маре, на висоті 432 метри над рівнем моря, біля підніжжя гори Ігніс, у прекрасному регіоні. Цей новий пансіонат, зведений у 2001 році, має сучасне форелеве господарство. Це пропозиція для сімей. На території пансіонату власники улаштували дитячий майданчик. Також ми готуємо смачні екологічні страви. Упродовж 2011 року, розміщення у двомісному номері зі сніданком коштуватиме 60 леїв (14 євро) за особу. Доплата за напівпансіонат становитиме 35 леїв (9 євро).”

Від Андри Іорденеску, генерального секретаря Національної асоціації сільського, екологічного і культурного туризму, ми дізнаємось чому туристи повинні неодмінно відвідати Мараморощину в період Великодніх свят. “Кожного разу, коли говоримо про Мараморощину, ми думаємо про традицію писанкарства. Відомо, що ця традиція є специфічною північним регіонам Румунії. Загадковий орнамент писанок не тільки чарує своєю вишуканістю та гармонією колориту, а й несе прадавні символи світорозуміння і навколишньої природи, єднає з традиціями минулого. Крім того, мова йде про специфіку і весь арсенал народних передвеликодніх звичаїв, які поважаються під час Страсного тижня.“

На цьому завершується наша сьогоднішня передача. Якщо ви вже відвідали Мараморощину та Буковину, ми сподіваємося, що Ви повернетесь, а якщо ви не знайомі з цими куточками Румунії сподіваємося, що ми переконали Вас провести Великдень у Мараморощині та Буковині наступного року. (Данієль Оня, Христина Манта)

Джерело: http://www.rri.ro/art.shtml?lang=12&sec=295&art=127972

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>