Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Виставка фотоматеріалів та художніх полотен ”Гірка полинова зірка” в Бухаресті

20 квітня у Культурно-інформаційному центрі Посольства України в Румунії відбулося відкриття виставки фотоматеріалів та художніх полотен ”Гірка полинова зірка”, присвяченої 25-й річниці Чорнобильської катастрофи.

Чорнобиль означає ”полин звичайний” і свідомість багатьох людей міцно пов’язала трагедію з біблійним попередженням про Апокаліпсис, коли “впала з неба зірка, яка горіла немов світильник, і третя частина вод зробилась полином і багато людей померли від вод, тому що вони стали гіркими”. Ці паралелі – не лише сильний художній образ. Від хвороб, пов’язаних з наслідками найстрашнішої техногенної катастрофи ХХ століття, на постраждалих територіях продовжують помирати люди, насамперед діти.

На представлених на виставці світлинах відображено місця навколо Чорнобильської АЕС, те, на що перетворився після аварії колись квітучий куточок української землі, обличчя людей, що ліквідовували і продовжують ліквідовувати її страшні наслідки.

Румунська художниця українського походження Анна Равлюк у своїй творчості відобразила Чорнобиль з філософсько-релігійних сентенцій. На її полотнах – і розгніваний ангел Апокаліпсису, і зажурений ангел, який просурмив падіння зірки Чорнобиля. Але є і світлий ангел надії та порятунку. Саме він звертається до душ і розуму людського, закликає людей до злагоди з природою, до злагоди з самими собою.

На жаль, рівно через 25 років, вже у ХХІ столітті, в іншій країні, на іншому континенті мирний атом знов вийшов з-під контролю і загрожує життю та здоров’ю людей. Виставка ”Гірка полинова зірка” – не лише нагадування про одну з найбільш глибоких ран на нашій планеті, біль якої людство ще довго відчуватиме. Це – солідарність із сьогоденням і пересторога на майбутнє.

Під час урочистого відкриття виставки радник-посланник Посольства Ю.Вербицький розповів про події квітня 1986 року, поінформував присутніх про заходи, що відбуваються в Україні з нагоди 25-х роковин найбільшої екологічної катастрофи. Перед початком роботи виставки виступили також заступник Голови Союзу українців Румунії І.Робчук, радник Міністерства культури та національної спадщини Румунії Я.Колотило, актриса Д.Гіцеску. Представники української громади Бухаресту, дипломатичного корпусу, творчих кіл, студенти та викладачі, журналісти ознайомилися з експозицією а також слайд-фільмом про Чорнобильські події.

Джерело: Посольство України в Румунії http://www.mfa.gov.ua/romania/ua/news/detail/57627.htm

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>