Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Жалобний ювілей депортації німців -застереження на майбутнє

28 серпня члени чернівецького Товариства австрійсько-німецької культури „Wiedergeburt” (“Відродження”) відзначили сумну дату в історії німецького народу. Виповнилося 70 років від того трагічного серпня 1941 року, коли за наказом радянського керівництва і, зокрема, Й.Сталіна, десятки тисяч етнічних німців було насильно депортовано з України до Сибіру, Казахстану та Середньої Азії.
На жалобному зібранні, приуроченому трагічній події, яке проходило біля монумента воякам, полеглим у Першій світовій війні 1914-1918 років, що на братському цвинтарі у селі Валя Кузьмина Глибоцького району, зі словами скорботи, шани й пам’яті про потерпілих від тоталітарного лихоліття до присутніх звернувся голова громадського товариства Олександр Шламп, дідусь якого також зазнав гіркої долі депортованого спец-переселенця.
Виступив також ветеран товариства Йоган Кляйн та інші. Наголошували, що хоча з нашої області число депортованих в силу обставин не було значним, як із сусідніх регіонів, та з усієї України насильницькими жертвами сталінської диктатури стали 450 тисяч етнічних німців, з яких майже половина вже ніколи не повернулась назад.
Разом з чернівецькими про зажблих в умовах ГУЛАГу, на спецпе-реселеннях та у сумнозвісній трудовій армії ні в чому не винних осіб німецької національності було вшановано по всій Україні. Зокрема, у Києві коло Лютеранської церкви відкрито пам’ятник «Скорботний ангел», що тужить за кожною душею -жертвою депортації.
У цей день було оголошено відкрите звернення голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, а також керівництва Міжнародної громадської організації Товариства німців України щодо недопущення в майбутньому подібного.
Василь ДУГАН, член товариства

Джерело: газета “Свобода слова” № 35 від 1 вересня 2011 року

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>