Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Сільські громадські організації Чернівецької області – до зрілості через навчання

На Буковині завершено реалізацію проекту «Підвищення інституційної спроможності сільських громадських організацій Чернівецької області – шлях до вирішення найнагальніших локальних проблем», спрямованого на здобуття нещодавно створеними сільськими громадськими організаціями Чернівецької області знань, вмінь та навичок, які дозволили б їм ефективно вирішувати локальні проблеми їхніх громад. Проект реалізовувався товариством «Український Народний Дім в Чернівцях» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Партнером проекту виступала Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені М. Івасюка, яка сприяла заснуванню та діяльності районних комунікаційних центрів на базі районних бібліотек, проведенню запланованих в ході реалізації проекту семінарів та тренінгів для сільських громадських організацій, а також забезпечуючи участь працівників бібліотечної мережі області у заходах проекту.
Впродовж кількох місяців представники сільських громад всіх районів області – активісти сільських громадських організацій та органів місцевого самоврядування – мали нагоду здобути нові знання, вміння та навички, беручи участь у тренінгах «Написання проектів громадськими організаціями», «Інформаційна діяльність та налагодження ефективних комунікацій громадськими організаціями» та «Як зареєструвати громадську організацію». Такі тренінги консультанти товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» Ігор Баб’юк та Володимир Старик провели в Герці, Глибокій, Новоселиці, Путилі, Сокирянах, Сторожинці, Чернівцях та Хотині. Тренінги мали практичну спрямованість, оскільки в ході навчання їхні учасники розробляли логічні схеми власних проектів для подальшої подачі їх на конкурси Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду “Відродження” та інших благодійних фондів. Про значення, яке мали тренінги для активізації органів місцевого самоврядування, свідчить той факт, що їх учасниками були не лише голови сільських рад, але й заступники голів районних державних адміністрацій або районних рад.
Суттєву допомогу отримали сільські громадські організації і від роботи обласного консультативного центру, який працював в приміщенні Народного Дому. Досвідчені консультанти відповідали громадським активістам на їхні запитання щодо реєстрації та ведення діяльності сільських громадських організацій, надавали зразки потрібних документів та допомагали в їх оформленні. Особливо плідною виявилася спільна робота консультантів та сільських активістів над проектами, що їх розробили окремі громадські організації після участі в тренінгах, адже в ряді випадків це були перші проекти цих організацій.
З прицілом на перспективу була побудована і інформаційна складова проекту. Хоча на сьогоднішній день не всі сільські громадські організації мають змогу користуватися навіть Інтернетом, однак немає сумніву, що вже в найближчому часі новітні інформаційні технології стануть такими ж звичними, як і електронна пошта. Найефективнішою виявилася передача інформації через районні комунікаційні центри та через сайт Мережі громадської дії www.blok.cv.ua, завдяки яким сільські громадські організації вчасно отримували необхідну їм інформацію.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>