Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Українсько-румунські відносини: погляд з Бухаресту

Добігає кінця 2011 рік, що, на жаль, не приніс особливих зрушень у стосунках між Бухарестом і Києвом. Ключовими подіями року в румунсько-українських відносинах стали офіційний візит Міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка в Бухарест у травні та візит у відповідь керівника зовнішньополітичного відомства Румунії Теодора Баконского в Україну в листопаді. В ході цих візитів були проведені переговори з численних питань двостороннього співробітництва, які сторонам ніяк не вдається врегулювати протягом багатьох років.

18 травня відбувся одноденний офіційний візит Костянтина Грищенка до Румунії. Вперше за останні шість років керівник українського зовнішньополітичного відомства прибув до Бухареста у спробі реалізувати проявлене обома сторонами бажання нормалізувати політичний діалог та співробітництво на всіх рівнях. Костянтин Грищенко мав зустріч з главою Сенату Румунії Мірчею Джоане, з яким обговорив перспективи реалізації спільних масштабних проектів в сфері транспорту та енергетики та був прийнятий Президентом Румунії Траяном Бесеску. Глава румунської держави запевнив тоді, що офіційний Бухарест надаватиме всебічну підтримку європейській інтеграції України та, зокрема, процесу переговорів щодо укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

У румунському зовнішньополітичному відомстві пройшли переговори делегацій МЗС двох країн з широкого кола питань двосторонніх відносин. Т.Баконскі та К.Грищенко зійшлися на необхідності завершення роботи над низкою важливих двосторонніх угод і сприяти їх якнайшвидшому підписанню. Зокрема, керівник українського МЗС наголосив на особливій зацікавленості Києва в укладенні угоди про малий прикордонний рух, яка дозволить мешканцям прикордонних районів двох країн вільно їздити до сусідів.

У листопаді глава румунської дипломатії відвідав Київ. Він запевнив, що Румунія не має територіальних претензій до України і додав, що Бухарест бажає європейських стандартів для румунської громади в Україні, за прикладом тих, які забезпечує українській меншині румунська держава. Теодор Баконскі: «Румунія є безкомпромісним захисником принципу непорушності державних кордонів, не висловлює і не має, прямо або побічно, ніяких територіальних претензій на шкоду сусідній державі, захищає свій суверенітет і територіальну цілісність, як відповідальний член ЄС і НАТО. Ми переконані, що доля румунської громади покращиться разом з інтенсифікацією політичного діалогу між двома країнами.»

Пізніше, в інтерв’ю Радіо Франс Інтернасьональ, Теодор Баконскі зазначив, що Бухарест може бути ефективним захисником інтересів України в європейській справі, наголосивши на тому, що Румунія, поряд з Польщею, без сумніву, може надати всесторонню підтримку в процесі наближення України до Європейського Союзу. У Києві обидві сторони виявили бажання перезавантажити двосторонні відносини, зробити їх більш масштабними і змістовними, як в європейському напрямі, так і на регіональному та двосторонньому рівнях.

Глава МЗС Румунії наголосив на необхідності налагодження діалогу і пошуку компромісів для вирішення існуючих проблем, будучи впевненим, що за відсутності політичного діалогу, всі спірні питання залишаються такими. Натомість, – каже міністр, – якщо ми зробимо більш змістовними взаємини і поставимо перед собою амбітне завдання відкрити новий розділ, ми, безсумнівно, знайдемо рішення щодо усунення старих проблем. Теодор Баконскі сказав, що відчув у Києві відкритість і готовність української влади перегорнути сторінку і почати писати новий розділ двосторонніх відносин, висловивши переконання, що наступний рік продемонструє, що ця нова логіка стане плідною.

А на своєму живому журналі глава зовнішньополітичного відомства розкритикував румунську пресу за відсутність інтересу до його візиту в Україну, що на його думку є важливою подією 2011 року. Він, зокрема, пише: «Після кількох років дипломатичної зими настала відлига. Я був прийнятий президентом Януковичем, прем’єр-міністром Азаровим, головою Верховної Ради Литвином, мав переговори з Костянтином Грищенком і теплу зустріч з румунами в Україні. Між Румунією та її великим сусідом можуть бути відновлені нормальні відносини, а по телебаченню нічого не згадали про цей дипломатичний успіх. Шкода, що справді важливі речі залишаються непоміченими, а на першому плані завжди знаходяться скандальні новини».

Джерело:http://www.rri.ro/art.shtml?lang=12&sec=482&art=199282

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>