Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

XIX Фестиваль колядок та зимових обрядів українців з Румунії

15 січня 2012 року в м. Сігету-Мармацієй відбувся XIX Фестиваль колядок та зимових обрядів українців з Румунії за участю груп колядників і фольклорних колективів з Румунії та України. Румунію представляли групи колядників з українських сіл та міст Марамуреського, Сучавського, Ботошанського, Сатумарського, Карашсеверніського, Тіміського і Тульчанського повітів. Україну представив народний фольклорний колектив “Червоні пацьорки” з Івано-франківської області. Також були присутні делегації з Великого Бичкова та Хусту.

Фестиваль розпочався Святою літургією в Українській православній церкві, яку відправив настоятель храму отець Микола Лаурук. Потім, відбувся марш-парад учасників фестивалю центральною частиною міста. Мешканці міста радо вітали учасників фестивалю. Біля п’ятисот учасників українських фольклорних колективів виступили на сцені концертного залу імені Віорела Костіна. Фестиваль був насиченим, колоритним та вражаючим. Зал був вщент заповнений глядачами, на сцені була створена справжня різдвяна казка.

У відкритті фестивалю взяли участь держсекретар у Міністерстві культури Василь Тіміш, префект Санду Покол, сенатор Георге Міхай Бирля, голова Союзу українців Румунії Степан Бучута та голова Союзу українців марамуреської філії Мирослав Петрецький. У своїх виступах гості відмітили величину фестивалю й головне, що українці вміють та бажають зберігати свої традиції та обряди. Той факт, що на сцені виступало дуже багато молоді поряд з старшим поколінням дає надії, що фестиваль яуий вже став міжнародним, буде ще довго продовжуватись.
Група колядників з Рускови За словами головного організатора голови Союзу українців марамуреської філії Мирослав Петрецький мета фестивалю – зберегти, показувати, а також передавати майбутньому поколінню прадавні українські традиції: ”Головна мета фестивалю збереження обрядів українців Румунії, не лише тих хто, проживає у Марамуреському повіті, хоча тут найкраще продовжуються зимові традиції, тобто колядки, щедрівки, вистава Вефлеєм. Фестиваль є також доброю нагодою обмінятися досвідом та думками між художніми колективами. Думаю, наступного року потрібно залучити до участі у фестивалі ще більше колективів, оскільки наш фестиваль став вже міжнародним. Треба докласти більше зусиль для того щоб і молоде покоління плекало, та у свою чергу передавало своїм нащадкам прадавні українські звичаї. На цьогорічному фестивалі перед виступу груп колядників, були показані коротенькі фільми про попередні фестивалі, починаючи з 2008 роком до нині.”

Дитячий церковний гурт з Бистрого Священик пенсіонер Іван Арделян із села Бистрий, Марамурського повіту, докладає багато зусиль для збереження давніх українських колядок та щедрівок, але він складає нові композиції. Він підготував церковні хори у селах Бистрий, Красний та Поляни. Після виходу на пенсію, більше займається дітьми, яких вивчає релігійні та народні пісні, більше того робить з ними вистави з нагоди різних свят. Дитяча група колядників з Бистрого також виступила на сцені у Сігеті: ”На XIX Фестивалі українських колядок та зимових обрядів українців, який відбувся у місті Сігеті, крім груп дорослих колядників, виступила і група дітей, малих колядників, учнів V-VIII класів із села Бистрий. Вони виконали давні колядки, але й нові, як наприклад: Стала новина, Пастирі вставайте, Ой зійшла зоря зі синього моря тощо. Діти виступили гарно, доказом будучи довгі оплески з боку присутньої публіки. Організування такого роду фестивалів розвиває у наших дітей любов до українських традицій. Цього року з нагоди Різдва діти виступили, після богослужіння, у нашій православній церкві з концертом колядок та виставою про легенду про четвертого царя “Милосердного Артабана”. Це дуже цікава та повчальна легенда про царя Артабана, який не зумів привітати нового народженого Ісуса, але протягом свого життя робив милосердні вчинки. Минулого року я підготував з дітьми виставу у вигляді віршування під назвою “Втеча до Єгипету”. Вони старанно працювали, протягом всього посту діти ходили на репетеції та виступили чудово. Діти раді продемонструвати, що вміють виконувати ролі та гарно представити себе. Я стараюся вкарбувати в їхні серця любов до рідної мови, до народних звичаїв, але водночас щось нового навчити їх. Діти дуже талановиті, їх варто пізнати і послухати.” (Христина Штірбець)
http://www.rri.ro/art.shtml?lang=12&sec=446&art=215862

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>