Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Україна – Румунія: підсумки двадцятирічних дипломатичних відносин

Окрім багатоочікуваного чемпіонату Європи з футболу, парламентських виборів та ряду інших важливих подій, 2012 рік для України позначений також численними 20-літніми річницями встановлення дипломатичних відносин з іноземними державами. У лютому цього року такий ювілей святкували й Україна та Румунія. З нагоди 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Румунією 17 лютого 2012 року у м.Бухарест, у приміщенні Культурно-інформаційного центру у складі Посольства України в Румунії, відбувся «круглий стіл» за участі дипломатів, науковців, представників органів державної влади, неурядових організацій, громади.

На запрошення Посольства України в Румунії у «круглому столі» взяли участь українські науковці з Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Львівського національного університету імені Івана Франка. Чернівецькі науковці виступили з доповідями щодо актуальних аспектів українсько-румунських відносин. Декан факультету історії, політології та міжнародних відносин професор Олександр Добржанський проаналізував базовий договір 1997 року у світлі головних тенденцій розвитку українсько-румунських взаємин на початку ХХІ ст. Заступник директора Чернівецького регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, доцент Сергій Гакман розглянув питання транскордонного співробітництва як чинник українсько-румунського зближення.

З румунської сторони виступили заступник директора Інституту політології військової оборони та історії Петре Оту з роздумами щодо румунсько-українських відносин в 1917 1918 рр. та керівник української редакції Всесвітньої служби Радіо Румунія Василь Кептару з повідомленням на тему румунсько-українських дипломатичних відносин у 1918 1920 рр.

Особливу увагу було приділено підтримці Румунією європейської інтеграції України, позитивній динаміці політичного діалогу і спільним інтересам в економічній сфері. В цілому «круглий стіл» відзначався високим професійним рівнем і конструктивним характером та посприяв налагодженню співробітництва між фахівцями з українсько-румунських відносин по обидва боки кордону. Важливість таких обговорень важко перебільшити, адже діалог між науковцями, разом з контактами на рівні громадянського суспільства, є невід’ємною складовою добросусідських відносин.

Валентина ВАСИЛОВА,
директор Центру європейських студій ЧНУ імені Юрія Федьковича
Фото www.mfa.gov.ua

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>