Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

В Тарасівцях Новоселицького району молдавська стала регіональною

Сесія Тарасовецької сільської ради Новоселицького району на Буковині визнала на території села румунську (молдавську) мову регіональною.

«Сесія вирішила для збереження і розвитку рідної мови переважної більшості мешканців села визнати її регіональною», – розповів Тарасовецький сільський голова Сергій Тігу.

Однак, за словами Тігу, у них виникло чимало питань щодо запровадження закону “Про засади державної мовної політики”. Зокрема, як назвати мову – адже одні тарасівчани вважають себе молдованами, інші – румунами. Тож записали в рішення сесії «румунська (молдавська) мова».

«Для села це нічого не змінить. Румуни і молдовани становлять у нас 95% населення, тож і в побуті, і у зверненнях до сільради люди спілкуються рідною. Але документація ведеться лише державною. Сесія вирішила узаконити румунську (молдавську) мову як робочу в сільській раді, зокрема, на сесіях. Однак діловодство і далі вестиметься державною», – пояснив сільський голова.

Тігу розповів, що у селі немає одностайності у питанні мови навчання у місцевій школі. Вона є молдавською, але підручників не вистачає, і в старших класах школярі з деяких предметів мають лише україномовні підручники. При цьому одні батьки вимагають навчання виключно молдавською мовою, інші хочуть, щоб їхні діти краще знали українську – для подальшого навчання в університетах.

Тарасівці стали першим селом Чернівецької області, яке визнало румунську (молдавську) мову регіональною.

Тарасівці є одним з найбільших сіл Новоселицького району, населення 5,2 тисячі осіб

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>