Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Уряд затвердив Концепцію етнонаціональної політики

5765281802d9cfae8f4c08d4f86eb22f_600x1000Уряд схвалив проект Закону України «Про Концепцію державної етнонаціональної політики України», який найближчим часом буде винесено на розгляд Верховної Ради України. Про це повідомив Міністр культури Леонід Новохатько.
Проект Закону визначатиме основні принципи, мету, завдання та напрями державної етнонаціональної політики України.
Міністр повідомив, що у законопроекті етнонаціональна політика розглядається як складова частина державної політики, спрямована на створення умов для гармонійного розвитку української нації, корінних народів і національних меншин в українському суспільстві.
Схвалений Урядом проект Закону враховує міжнародні норми та стандарти у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина та вказує стратегічні напрями розвитку етнонаціональних відносин в Україні
«Це ще один крок на шляху вдосконалення українського законодавства та адаптації його до міжнародних норм і стандартів, на яких постійно наголошують такі впливові міжнародні органи, як Венеціанська комісія ПАРЄ та ОБСЄ», – підкреслив Міністр.
Законопроектом передбачається ухвалення Верховною Радою України Концепції державної етнонаціональної політики України. У Концепції конкретизуються зафіксовані Конституцією України принципи і положення державної політики у сфері міжнаціональних відносин.
«Конституція України ввела в правове поле поняття “український народ”, “українська нація”, “національні меншини” та “корінні народи”. Однак на сьогодні правовий статус цих термінів на законодавчому рівні не визначений. Саме тому в проекті Концепції дається визначення цих термінів, а також термінів: “державна етнонаціональна політика України”, “етнічна ідентичність”, “етнічна спільнота”, “етнонаціональні відносини”, “етнос”, “закордонний українець”, “ксенофобія”, “національно-культурна автономія”, ‘толерантність”», – повідомив Леонід Новохатько.
Концепція також стане методологічною основою оновлення та розвитку вітчизняного законодавства у сфері міжнаціональних відносин, передусім, Закону України «Про національні меншини в Україні».
Проектом Концепції передбачені механізми реалізації державної етнонаціональної політики та визначені її основні напрями у різних сферах суспільного життя (політико-правовій, культурно-гуманітарній, інформаційній та сфері зовнішньої політики).
«Ми сподіваємось на ухвалення Закону України “Про Концепцію державної етнонаціональної політики України”. Адже його реалізація забезпечить вільний розвиток особистості громадян України усіх національностей та допоможе у налагодженні ефективного діалогу держави і громадянського суспільства», – підкреслив Міністр.

Довідково
Проект Закону України «Про Концепцію державної етнонаціональної політики України» розроблено Міністерством культури України на виконання Указу Президента України від 14 травня 2010 року № 615 «Про додаткові заходи з облаштування кримських татар, інших осіб, депортованих за національною ознакою, та їх нащадків, які повернулися чи повертаються на постійне місце проживання в Україну» та рішення Ради національної безпеки і оборони від 17 листопада 2010 року «Про виклики та загрози національній безпеці України у 2011 році», уведеного в дію Указом Президента України від 10 грудня 2010 року № 1119, а також відповідних доручень Уряду.
Варто зазначити, що протягом останніх десяти років не раз здійснювалися спроби підготовки та винесення на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України «Про Концепцію державної етнонаціональної політики України».
Мінкультури доопрацювало законопроект відповідно до ухвалених у 2012 році Законів України «Про громадські об’єднання», «Про засади державної мовної політики», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Міністерства юстиції України, Міністерства культури України, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів».

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>