Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Чернівецька громада вирішила поставити під свій контроль бюджетне фінансування програм житлово-комунального господарства

OLYMPUS DIGITAL CAMERA4 жовтня у конференц-залі Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» відбулась презентаційна прес-конференція проекту «Бюджетне фінансування програм ЖКГ – на контроль громади Чернівців!».
Перед присутніми журналістами, громадськими діячами, депутатами Верховної Ради України та місцевих рад виступили керівник проекту, голова Народного Дому Володимир Старик та консультант проекту Тарас Халавка.
Володимир Старик зазначив, що проект, який впроваджуватиметься впродовж 7 місяців, реалізується за фінансової підтримки МФ «Відродження». Він також розповів про два напрямки проекту: моніторинг міських та районних у місті програм ЖКГ на відповідність бюджетному фінансуванню, а також організація та проведення перших бюджетних слухань у Чернівцях.
Тарас Халавка зупинився на актуальності проекту, зазначивши, що з п’яти міських програм, виконавцем яких є Департамент житлово-комунального господарства, лище дві отримували бюджетне фінансування в 2013 році. Також він ствердив, що програми ЖКГ фінансуються за залишковим принципом, основною причиною цього є незахищений характер видатків цих програм (рівень фінансування програм ЖКГ за 3 останні роки зріс на 25%, натомість на 65% у соцзахисті, а на 40% – у освіті).
Директор департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Дмитро Сірман зауважив, що департамент намагається бути відкритим для контролю громадськими організаціями. На його думку, «прозорість використання бюджетних коштів у ЖКГ є запорукою ефективності діяльності департаменту».
Депутат ВРУ Максим Бурбак висловив сумнів, щодо спроможності проведення громадських бюджетних слухань шляхом збору 500 підписів жителів міста. На його думку, ефективнішим способом є збір підписів депутатів міської ради.
Керівник Буковинського центру реконструкції та розвитку Ярослав Кирпушко ствердив, що «питання проведення бюджетних громадських слухань давно назріло».
Голова Садгірської районної у місті Чернівці ради Юрій Бурега запропонував експертам проекту розробити управлінський механізм бюджетного фінансування програм ЖКГ для впровадження його на рівні районних у місті рад.
Заступник голови Першотравневої районної ради з питань діяльності виконавчих органів влади Іван Фальоса відзначив, що більшість статей програм ЖКГ є незахищеними тому і темпи росту їх фінансування відстають від аналогічних показників соціальної сфери.
Присутній громадський активіст Ярослав Волощук зазначив, що «метою проекту повинна стати розробка моделі фінансування ЖКГ, яка би впроваджувалась незалежно від того хто перебуває при владі».
Більшість присутніх депутатів, громадських активістів та журналістів погодились з актуальністю та важливістю забезпеченні прозорості у бюджетному фінансуванні програм ЖКГ, і не останню роль у цьому повинні відігравати громадські організації міста.
Під час прес-конференції ще 3 громадські організації зголосились увійти у коаліцію «За прозорий бюджет міста». Це:
– Обласна громадська організація «Буковинський центр реконструкції та розвитку», керівник Ярослав Кирпушко;
– Обласна громадська організації по захисту прав і свобод людини «На грані», керівник Тамара Боровик;
– Конфедерація профспілок недержавного сектору економіки Чернівецької області, керівник Лідія Анциперова.
Загалом же до коаліції громадських організацій «За прозорий бюджет міста» станом на 4 жовтня 2013 року увійшло 10 громадських організацій.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>