Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

День приєднання історичної Буковини до Румунії сусіди оголосили державним святом

imagesВерхня палата румунського законодавчого органу прийняла постанову про проголошення дати 28 жовтня – «Днем Буковини». Відтепер, приєднання історичної Буковини до Великої Румунії 28 жовтня 1918 р. стало державним святом і відзначатиметься щороку в цій країні. Сенатори проголосували за прийняття відповідної постанови майже абсолютною більшістю: 99 – «за»; 2 – «утрималися».

Відповідно до положень постанови, Парламент, Президент, Уряд Румунії та інші центральні і регіональні органи державної влади мають право проводити різноманітні святкові заходи з нагоди приєднання Буковини до Великої Румунії. Всі необхідні кошти виділятимуться із державного бюджету.

В мотивуючому листі до положення зазначається, що «день 28 жовтня 1918 р., коли Буковина возз’єдналася з Румунією, є щорічним святом не тільки для всіх буковинців, а й для всіх тих, хто відчувають та поважають історію Буковини».

– «Буковиною нехтували, не приділяли достатньої уваги її історичної важливості для румунського народу. Її поділ в результаті трагічних подій 1940 р. не згадується у виступах румунських політиків та представників державної влади. Буковина потребує прийняття таких законів, які б більше її стосувалися, які б забезпечували її трактування як окремого регіону Румунії, регіону з власним життям, з воластими традиціями», – йдеться у положенні прийнятому Сенатом Румунії.

Нагадаємо, що прийняття цього документу є частиною загального курсу румунської держави щодо покращення відносин з румунами зарубіжжя. Останнім часом, Румунія все більше докладає зусиль задля підвищення свого іміджу перед румунами історичних регіонів колишньої Великої Румунії, особливо це стосується Північної Буковини та Бессарабії, а також Південної Бессарабії.

Георгій Боднараш
Джерело: http://buknews.com.ua/page/den-pryiednannia-istorychnoi-bukovyny-v-rumunii-oholosheno-dergavnym-sviatom.html

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>