Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Круглий стіл «Реалізація програм житлово-комунального господарства м.Чернівців: стан та перспективи» (+фоторепортаж)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

21 листопада у приміщенні Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» відбувся круглий стіл «Реалізація програм житлово-комунального господарства м. Чернівців: стан та перспективи». У засіданні якого взяли участь директор департаменту ЖКГ Д.Сірман, голова Садгірської районної в місті ради Ю.Бурега, заступник голови Першотравневої райради І.Фальоса, голова постійної комісії Чернівецької міської ради з питань ЖКГ В.Бешлей, представники фінуправління міської ради та Шевченківської райради, громадські діячі, журналісти.

Під час круглого столу було обговорено попередні висновки експертів проекту, а саме:

1.   Реалізація програм ЖКГ не є пріоритетною ані серед загальних видатків міського чи районного бюджетів, ані серед власне видатків на ЖКГ.

Видатки на ЖКГ становлять 6%, видатки на програми ЖКГ – менше 1 відсотка. Ріст видатків на ЖКГ за 3 роки відбувся на 25%, що менше ніж на інші основні статті видатків міського бюджету. Видатки на програми ЖКГ становлять 10% від усіх видатків на ЖКГ, виняток становив  2011 рік,  коли ці видатки  склали  30%.

Наступного року ми прогнозуємо, що видатки на ЖКГ теж не будуть серед пріоритетів через старт президентської виборчої кампанії та посилення соціалізації бюджетів (в першу чергу відбуватиметься ріст соціальних виплат та захищених статей).

2.  У місті відбувається централізація виконання програм. В 2012 році департамент ЖКГ витратив більше коштів на програми, ніж всі 3 районні в місті ради разом взяті. Натомість в 2011 році районні ради витратили на ЖКГ в 4 рази більше коштів, аніж департамент.

3.   Лідером з фінансування програм ЖКГ в 2012 році стала Першотравнева райрада, яка в 2011 р. була на другому місці, а в 2010 р. – на третьому місці.

4.  Видатки на програми не є рівномірними. Одні програми фінансуються краще, інші – гірше. Звіти показують, що програму ремонту ліфтів профінансовано у 2007-2012 рр. з міського бюджету у розмірі 95% від плану, програму збереження малих річок у 2010-2012 рр. – на 79% від плану, програму реформування ЖКГ у 2010-2012 рр. – лише на 7% від плану.

З районних бюджетів та департаменту ЖКГ фінансуються наступні програми:

– програма реформування ЖКГ (11,5 млн. грн.) – 55 %,

– програма енергозбереження (Шевченківська та Першотравнева райради) – 16%,

– програма збереження малих річок (2,035 млн. грн.) – 10%,

– програма модернізації і заміни ліфтів (1,9 млн. грн.) – 9%.

Департамент ЖКГ фінансує 3 програми, Першотравнева та Шевченківська райради  – 4, Садгірська – 2. Лишень програма реформування ЖКГ фінансується з усіх райрад та департаменту.

Програма ліфтів є найбільш актуальною для Шевченківського району.

5. Ефективність контролю громадськістю використання коштів через програми є більшою, ніж позапрограмних видатків.

До обговорення вищезазначених експертних висновків активно долучилися учасники круглого столу, внісши свої зауваження та пропозиції. Зокрема, директор департаменту ЖКГ міської ради Д.Сірман наголосив на тому, що департамент, окрім заходів, передбачених цільовими довгостроковими програмами у сфері ЖКГ, виконує також інші важливі поточні функції у цій сфері, наприклад, прибирання територій, ремонт доріг, тощо.

Голова профільної комісії міської ради В.Бешлей наголосив на необхідності розробки програми ремонту доріг та визначення стратегії міста в цій сфері.

Голова Садгірської райради Ю.Бурега відзначив, що окрім бюджетних коштів громада Садгірського району використовує механізм «самооподаткування» – збору коштів на проведення робіт з благоустрою території району.

 За результатами обговорення учасники круглого столу прийняли ряд рекомендацій щодо покращення бюджетного фінансування програм ЖКГ в місті та в районах міста:

1. Максимально охопити середньостроковими програмами видатки на ЖКГ, зокрема додатково розробивши і прийнявши окрему програму ремонту доріг міста.

2. Здійснювати виконання програм ЖКГ за наступним принципом: довгострокові та середньострокові програми реалізовувати через департамент ЖКГ, натомість короткострокові – через районні в місті ради.

3.  Привести у максимальну відповідність процес бюджетного фінансування видатки на ЖКГ з процесом виконання щорічних, середньострокових і довгострокових програм ЖКГ міською та районними у місті радами.

4. Розглянути можливість розробки районних програм у сфері ЖКГ, які б враховували специфіку кожного району.

 Круглий стіл відбувся в рамках реалізації Товариством проекту „Бюджетне фінансування програм ЖКГ – на контроль громади Чернівців!” за підтримки МФ „Відродження”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>