Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Румунська громада краю відзначила свято весни

В перші дні весни румуномовна громада краю відзначає традиційне свято «Мерцішор». Два кольори, які символізують чистоту та любов, переплітаються у двох шовкових нитках. Червоне символізує любов, мужність, сміливість, а біле — чистоту, відданість, правду, світло й скромність.

Мерцішор приносить нам сподівання, пов’язані з добром, красою, миром, здоров’ям, сповненням всіх наших бажань. І не випадково в народній легенді кров, яку пролив Фет-Фрумос у двобої з Кривецем, стала символом перемоги весняного тепла над лютою зимою. З того часу існує традиція дарувати коханим на початку березня символ цього свята – «мерцішорки».  7 березня відзначення «Мерцішору» з ініціативи обласного товариства румунської культури ім.М.Емінеску відбулось у приміщенні палацу «Юність Буковини» Чернівців.
У мистецькому заході взяли участь творчі колективи з Герцаївського, Глибоцького, Сторожинецького районів області, серед яких: колектив товариства ім. М.Емінеску- «Драгош води», знаний народний танцювальний колектив «Ізвораш», який очолює заслужений працівник культури Георгій Нагірний, хореографічний ансамбль з Опришен, також чудові вокальні дані продемонстрував Олександру Терицяну. Делегацію із Сучавського повіту Румунії представила співачка з Радівців пані Бучевські.
Допомогу в проведенні фестивалю надала і обласна державна адміністрація. Захід відвідала Генеральний консул Румунії в Чернівцях Тетяна Попа.
Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>