Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

В Чернівцях вперше відбулось публічне обговорення проекту бюджету району

OLYMPUS DIGITAL CAMERA31 січня у приміщенні Садгірської районної ради вперше у місті Чернівцях відбулося публічне обговорення проекту районного бюджету на 2014 рік. В обговоренні взяли участь депутати та керівники райради, депутати міської ради, керівники ОСНів району, представники соціальної сфери, громадські активісти. На запрошення голови райради Юрія Буреги у зборах взяли участь експерти проекту «Бюджет міста – на контроль громади Чернівці!» Володимир Старик та Тарас Халавка.
Заступник голови – начальник фінуправління Садгірської райради Тетяна Данілова презентувала проект бюджету на 2014 рік, величина якого становить 49,7 млн. грн. Вона відзначила, що 86% доходів районного бюджету становлять субвенції з державного бюджету, які спрямовуються на соціальні виплати мешканцям району. Районна рада не має жодного впливу на формування цієї частини бюджету, бо вона фактично проходить транзитом через районний бюджет. Іншою значною частиною дохідної частини є дотації вирівнювання та субвенції з міського бюджету, які становлять 13% від дохідної частини бюджету. Власні доходи Садгірського районного бюджету становлять менше 1% від дохідної частини, та включають у себе три складові:
– земельний податок з фізичних осіб району;
– державне мито, що сплачується громадянами району за оформлення документів та паспортів;
– адміністративні штрафи та інші санкції.
Видаткова частина бюджету містить три основних напрямки:
– згадані вище виплати на соцзахист населення – 86% від загального обсягу видатків районного бюджету;
– видатки на органи місцевого самоврядування (утримання районної ради, включно з утриманням відділу благоустрою та господарського відділу) – 9%;
– видатки на житлово-комунальне господарство – 5%.
Якщо врахувати, що перших два види видатків є захищеними статтями, які стосуються делегованих державою повноважень та чітко регламентовані нормативними актами, то фактично районна рада може впливати лише на видатки по ЖКГ у розмірі 2,4 млн. грн. (по 100 грн. на кожного мешканця району).
Під час обговорення голова Товариства «Український народний дім в Чернівцях» Володимир Старик відзначив, що районні ради з існуючими повноваженнями та бюджетним фінансуванням є рудиментом радянської системи адміністративного управління. Тому він закликав депутатів райради та активістів району активно долучитись до обговорення міського бюджету та поставити питання про реформування районних рад, або шляхом перетворення їх на районні Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи), або надавши райрадам додаткові повноваження та можливості наповнення їхніх бюджетів. Він також озвучив рекомендації експертів проекту «Бюджет міста – на контроль громади Чернівців!» (додаються), закликавши присутніх взяти активну участь у перших бюджетних слуханнях, які мають відбутись у нашому місті у березні цього року.
Депутати райради жваво долучились до обговорення запропонованих рекомендацій. Голова постійної комісії райради з питань ЖКГ Юрій Ковалець запропонував створити робочу групу з складу депутатів, яка працювала би над реформуванням райради та винесла свої пропозиції, щодо розподілу повноважень між міською та районними радами. Голова райради Юрій Бурега погодився з такою пропозицією та доручив виконкому ради оформити її протокольно.
Після обговорень депутати райради затвердили бюджет району.

Пропозиції експертів проекту
«Бюджет міста – на контроль громади Чернівців!»,
щодо реформування районних у місті рад:
– корегування повноважень райрад від представницьких функцій до виконавчих;
– чіткий розподіл повноважень між районними та міською радою шляхом підписання відповідних договорів та розмежуванням виконання стратегічних та поточних завдань;
– залучення громадськості до обговорення бюджетного процесу в місті (проведення перших бюджетних слухань);
– створення на базі райрад повноцінних ЦНАПів (центрів надання адміністративних послуг), де б кожен мешканець району міг отримати весь спектр послуг, які надаються у міському ЦНАПі.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>