Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Громадські організації міста Чернівців вирішили провести серію громадських слухань

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУчасники круглого столу, який відбувся 6 лютого о 16.00 в конференц-залі Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» вирішили організувати серію громадських слухань, які будуть присвячені обговоренню звіту про виконання бюджету міста за 2013 рік та доповненню Статуту міста Чернівці положеннями про залучення громадськості до прийняття управлінських рішень.
Представник ІНЦ «Наше право» Оксана Ващук-Огданська розповіла про результати аналізу правового регулювання механізмів місцевої демократії, проведене УНЦПД у 25 обласних центрах України в 2013 році. Зокрема, вона зазначила, що існуюча в Чернівцях триступенева система організації та проведення громадських слухань виглядає недосконалою навіть у порівнянні з аналогічною процедурою в місті Луганськ. Відсутність у Статуті м. Чернівців такого механізму, як консультації з громадськістю, не дає змоги громадянам міста оперативно впливати на прийняття та виконання управлінських рішень.
Депутат Чернівецької міської ради В.Бешлей погодився з необхідністю вдосконалення Статуту територіальної громади міста та обіцяв посприяти винесенню цих пропозицій на розгляд міської ради.
Консультант проекту «Бюджетне фінансування програм ЖКГ- на контроль громади міста!» Тарас Халавка презентував попередні результати аналізу виконання бюджету міста за 2013 рік, які будуть винесені на обговорення громадських слухань. Він відзначив, що левова частка міського бюджету (понад 55%) йде на підтримку дітей: в освіті – всі 100%, в соцзахисті – 73% (на підтримку сім’ям з дітьми), в охороні здоров’я – 25% (на фінансування пологових будинків).
Голова Українського Народного Дому В. Старик запропонував створити окрему рубрику «Бюджет міста Чернівців» на офіційному сайті Чернівецької міської ради, де були б розміщені всі нормативні документи та їх проекти (рішення міської та районних в місті рад з приводу прийняття та щоквартальних уточнень бюджетів, інформаційні повідомлення, пояснювальні записки, звіти про виконання бюджетів тощо), а також проводилося б постійне інтерактивне обговорення міського та районних бюджетів.
Політолог І. Гаврада висловився за запровадження щорічного публічного звіту комунальних установ та організацій про використання бюджетних коштів міського бюджету.
Учасники круглого столу обговорили пропозиції до проекту рішення громадських слухань та вирішили провести засідання ініціативної групи з організації двох громадських слухань. Перших – присвячених звіту про виконання бюджету за 2013 рік, натомість другі присвятити внесенню змін до Статуту територіальної громади міста. Круглий стіл відбувся в рамках реалізації проекту “Бюджетне фінансування програм ЖКГ – на контроль громади міста” за підтримки МФ “Відродження”.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>