Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Державні службовці Півдня Одещини ознайомились з основними положеннями Угоди про Асоціацію Україна- ЄС

100_1183 (1)2 квітня у м.Кілія відбувся семінар для працівників райдержадміністрацій південних районів Одеської області „З основ Угоди про Асоціацію Україна- ЄС”.
Президент Всеукраїнської національно-культурної молдавської Асоціації Анатолій Фетеску поінформував присутніх про основні завдання проекту „Навчання державних службовців Південного регіону основним положенням Угоди про Асоціацію Україна –ЄС” та етапи його реалізації.
Керівник Валентина Кривцова розповіла учасникам (понад 20 осіб., в тому числі і представники районних ЗМІ) про передумови підписання Угоди про Асоціацію, основні положення Угоди, а також наслідки її підписання. Експерт проекту Тарас Халавка зупинився на політичній частині Угоди про Асоціацію, яка була нещодавно підписана у Брюсселі. На його думку підписання політичної частини угоди, це перший крок до повноцінного підписання всього тексту угоди. „Угода визнає що Україна сповідує європейські цінності, які базуються на „трьох китах”: демократія, верховенство права та повага до прав людини, в т.ч. і національних меншин. Останнє особливо актуальне для багатонаціональної Бессарабії – півдня Одещини”. Ольга Назар ознайомила присутніх з економічною частиною Угоди про Асоціацію, а також основними положеннями Договору про ЗВТ+.
Присутні на семінарі активно включились в обговорення. Зокрема експертами проекту було надано інформацію про переваги, які отримають споживачі від підписання Угоди (підвищення якості товарів, зменшення ціни на товари європейських виробників, посилення конкуренції між виробниками). Сільське господарство, яке грає велику роль для південних районів Одеської області також може отримати додаткові дивіденди від запровадження ЗВТ+, якщо зможе запровадити новітні технології та стати експортно орієнтованим відповідно до стандартів ЄС. „Вже з травня по листопад ЄС скасовує митні збори на українську продукцію це є позитивним сигналом для українських експортерів та виробників”, – Ольга Назар.
Також виникали питання чи пов’язано бажання уряду провести найближчим часом адмінреформу з підписанням Угоди про Асоціацію. За словами Тараса Халавки: „Прямого зв’язку між запланованою реорганізацією райдержадміністрацій та створенням виконкомів райрад з підписання політичної частини угоди про Асоціацію немає, однак засади реформи відповідають європейському принципу субсидіарності, а також Європейській Хартії з питань місцевого самоврядування”.
Наприкінці заходу державні службовці подякували за отриману інформацію та побажали і надалі проводити публічне представлення положень Угоди у районних центрах Одеської області. Учасники отримали сертифікати про участь у семінарі від організаторів.
Тренінг відбудеться в рамках реалізації Асоціацією проекту ” „Навчання державних службовців Південного регіону основним положенням Угоди про Асоціацію Україна –ЄС” за підтримки Європейської програми МФ „Відродження”. Державні службовці, які візьмуть участь у тренінгу отримають відповідні свідоцтва кафедри європейської інтеграції.

100_1158 (1)100_1174 (1)

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>