Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Роздержавлення районних ЗМІ: виклики та перспективи

IMG_6372Питання роздержавлення районних ЗМІ знову набуває актуальності, зокрема і через запланований розгляд у Верховній Раді України відповідного законопроекту. За оцінками експертів, після роздержавлення значна частина (понад 40%) районних друкованих ЗМІ може очікувати закриття, ще частина газет може стати «ласим шматком» для українських олігархів.
Чи зможуть районні газети виживати без дотацій з бюджету і як їм підвищити професіоналізм, про це йшлось під час дводенного семінару, організованого Фондом «Буковина інноваційна». Під час заходу його учасники та модератори змогли обговорити питання майбутнього роздержавлення районних газет та актуальні питання роботи незалежних друкованих ЗМІ.
Представник Реанімаційного пакету реформ Вадим Міський відзначив: «Альтернативи роздержавлення немає. РПР працює над цим питанням, зокрема у сфері електронних ЗМІ вже прийнято ряд нормативних актів, які унормували запровадження суспільного мовлення. Наступним етапом стане роздержавлення комунальних газет. При цьому потрібно детально прописати всі суперечливі питання, як то: порядок зміни власності, збереження трудових колективів, профільності використання приміщення та обладнання тощо».
Під час семінару заслужений журналіст України Тетяна Смолдирева ознайомила присутніх з стандартами якісної журналістики, інструментами тематичної актуалізації матеріалів. Тетяна Петрівна також акцентувала увагу на питанні діяльності ЗМІ в умовах виборів та нового виборчого законодавства.
Журналіст газети «Молодий буковинець» Ігор Довгань поділився з присутніми досвідом роботи в одній з найтиражніших газет області, зокрема він розповів про специфіку журналістської роботи для сайту газети.
Корисним стала скайп-конференція учаників семінару з головним редактором черкаської газети «Нова Доба» Тетяною Очеретяною. Зазначене обласне видання має тираж понад 40 тис. екземплярів та розповсюджується переважно у сільській місцевості. Секретом такого успіху газети «Нова доба» стало започаткування спеціальних рубрик- таких, як «День села», «Районні новини», а також створення мережі корпунктів у кожному районі області.
На наступний день головні редактори обговорили питання менеджменту незалежних ЗМІ з головним редактором газети «Буковина» Анатолієм Ісаком. Редактори та журналісти районних газет двох областей мали можливість обговорити проблеми та виклики, які стоять перед ними у контексті роздержавлення районних ЗМІ, шукали шляхи оптимізації видатків та збільшення доходів.
Під час дискусії учасники семінару вирішили координувати свої зусилля заради збереження районних друкованих видань та їхнього професійного зростання.
Захід відбувся за сприяння Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в рамках реалізації проекту «Навчання журналістів районних ЗМІ, як запорука їх майбутньої незалежної діяльності».

IMG_6381

IMG_6430

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>