Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

14 січня відбулась “Вашківецька Маланка”

DSCN967314 січня у Вашківцях відбулося традиційне свято Маланки – «Вашківецька Переберія», яка вкотре зібрала велику кількість людей: як маланкарів, так і охочих подивитися на масштабне дійство.Старий Новий рік для вашківчан довгоочікуване свято.
Спочатку маланкарі ходять від хати до хати, співають, танцюють, зичать господарям здоров’я і достатку. Відтак всі учасники Переберії вирушають до центру міста. Серед традиційних персонажів – Дід, Баба, Циган, Коза, «ведмеді». Цьогоріч гості та жителі Вашківців могли спостерігати за «козаками», «балеринами», «ковбоями», «нечистою силою», «дитячим садочком» та неабияк всіх вразили «моряки», які спорудили справжній корабель.
Обласний фестиваль Маланок, що відбувається у Вашківцях вже вп’яте, розпочали господар міста – Микола Перч, який приїхав на захід верхи на коні, та організатор маланки Орест Сірецький, який виконав почесну місію підняття Державного прапора України.
На захід завітали голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, голова обласної ради Іван Мунтян, голова районної ради Михайло Андрюк, перший заступник голови райдержадміністрації Ілля Романюк, народний депутат Іван Рибак.
Вітаючи вашківчан та гостей міста з Маланкою, Олександр Фищук побажав всім миру, злагоди та добробуту, а Маланці – міжнародного майбутнього, адже вже не перший рік захід відвідують гості з Румунії, а нині – з Білорусії та Молдови.
В свою чергу, Ілля Романюк висловив подяку вашківчанам за збереження та примноження традицій. «Вже понад 100 років у місті Вашківці цікаво та оригінально відзначають свято Маланки – колоритне та самобутнє, – сказав він. – Переконаний, що вашківецька традиція, яку люблять і малі і дорослі, ніколи не піде в небуття, бо традиції ці вічні. Дякую всім вашківчанам за те, що свято бережете всі культурні надбання минулих поколінь».
Після демонстрації всіх учасників Маланки розпочався концерт за участю аматорських колективів області, району і гостей свята – гурту «Попасняночка» з Луганської області, хореографічного колективу з Білорусії та фольклорного колективу з Румунії. Потім відбулося традиційне купання маланкарів.
Вже підвечір всі учасники дійства зібралися у центрі міста на оголошення переможців Маланки. Тож перше місце та грошову винагороду отримали Вашківецькі цигани, маланкові Козаки та пивовари. Гран-прі фестивалю дісталося морякам.
Маланкарі, які посіли призові місця одноголосно вирішили віддати виграні кошти на допомогу воїнам у зоні АТО. Також частину коштів передадуть для створення музею Вашківецької Маланки.
Джерело: http://vnrda.gov.ua/index.php/2-uncategorised/4731-peremozhtsi-vashkivetskoi-malanky-vyhrani-koshty-peredaly-voinam-v-zonu-ato-foto

DSCN9696 DSCN9712 DSCN9748 DSCN9820

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>