Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Інтерв’ю Надзвичайного і Повноважного Посла України в Румунії Теофіла Бауера для Всесвітньої служби “Радіо Румунія”

1937700_678974412141586_362511195_o-bigПосол України в Румунії Теофіл Бауер дав інтерв’ю для Української редакції Всесвітньої служби “Радіо Румунія”, в якому підбив підсумки румунсько-українського співробітництва у 2015 році та окреслив перспективу співпраці між Україною та Румунією в поточному році.


– Пане посол, 2015 рік став роком продовження позитивних тенденцій у розвитку румунсько-українських відносин. Як Ви оцінюєте нинішній стан стосунків Румунії та України?
Теофіл Бауер: Звичайно не буде перебільшенням якщо я скажу, що ми знаходимося в наших двосторонніх відносинах між Україною та Румунією на висхідній позиції, яка характеризується інтенсифікацією двостороннього діалогу як на найвищому, так і на високому рівнях. Зокрема 2015 рік був характерний тим, що 17 лютого відбувся офіційний візит міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, під час якого сторони змогли обговорити весь спектр двосторонніх відносин і окреслити стратегію на найближчу перспективу. Я хочу вже сьогодні сказати, що все те, що було намічено нашими міністрами, воно на сьогодні вже є повністю виконаною, з точки зору як української сторони, так і румунської сторони. Під час цього візиту було обговорено порядок-денний офіційного візиту президента Клауса Йоханніса до Києва, який відбувся в дружній атмосфері, президенти обговорили також усі питання, що стосується двостороннього співробітництва і по результатах цього візиту ми напрацювали низку, я би сказав, стратегічних з румунською стороною домовленостей, які вдалося реалізувати протягом року. Як результат, ми маємо в цьому році ратифіковано і тих, які вступили в дію п’ять міждержавних угод, які мають серйозне значення, не тільки для зміцнення довіри і безпеки між нашими державами, а й для пересічних громадян обох наших країн, оскільки угода, яка стосується місцевого прикордонного руху, вона зачіпає в тій чи іншій мірі інтереси близько півтори мільйона людей з обох сторін кордону. Тому така угода, я вважаю, є суттєвим кроком на зближення між нашими країнами, крім того ми підписали таку ж угоду про поромну переправу в районі Ісакча (Румунія) – Орлівка (Україна), яка була на розгляді понад 20 років. Я вважаю це також суттєвим досягненням, оскільки це зближує наші країни і робить наші кордони більш прозорими. Велась низка переговорів в енергетичні сфері, які на мою думку є достатньо успішними і ми близькі до того, що буде незабаром підписано також міждержавний документ, який буде регламентувати діяльність обох сторін в енергетичній сфері, те що є актуальним як для України, так і для Румунії на найближчу перспективу. Я переконаний, що 2016 рік стане роком продовження тих добрих задатків, які ми заклали в 2015 році і ми перейдемо до реалізації більш практичних зусиль з обох сторін щодо тих питань, які турбують наші країни.
– Як можна охарактеризувати позицію румунської влади щодо подій в Україні?
Теофіл Бауер: Я дуже багато на цю тему говорив, говорю і буду ще говорити довго, оскільки я вважаю це ключовим чинником і сегментом у наших двосторонніх відносинах, оскільки саме чітка позиція румунського керівництва на початку анексії АР Крим, на початку агресії на сході України, вона заклала фундамент у позитивному розвитку наших відносин. І я хочу підтримувати цей позитив, базуючись саме на цих заявах, які чітко формулювали позицію Бухареста щодо захисту територіальної цілісності, суверенітету і незалежності нашої держави. Тому виходячи з цього ми готові і надалі розвивати наші добросусідські відносини з Румунією базуючись на таких підходах офіційного Бухареста до тих подій, які сьогодні є в Україні.
– З 1 січня набула чинності Угода про зону вільної торгівлі України з ЄС, як на Вашу думку це позначиться на торговельних відносинах між Румунією та Україною?
Теофіл Бауер: Я скажу, що воно вже позначилося, оскільки ми маємо на сьогодні повну зміну в структурі торговельного обороту з Румунією, ми щодня, фактично, отримуємо заявки від українських бізнесменів, українських юридичних та фізичних осіб, які шукають партнерів у Румунії, як країні-члені ЄС, і я переконаний, що вступ в дію Угоди про всеохоплюючу і поглиблену зону вільної торгівлі між Україною та ЄС з 1 січня дасть додаткового імпульсу до розвитку торговельно-економічних відносин між Україною та Румунією. Ми сьогодні маємо спад у загальній структурі торговельного обороту, він викликаний в першу чергу тими подіями, які відбувалися в основному в Україні і на сьогодні можна цей етап охарактеризувати як надолуженням упущеного. Але позитивним тут є те, що інтерес обох сторін до економічного співробітництва не тільки не згас, він, навпаки, зараз проявляється з більшою інтенсивністю. Ми за минулий рік отримали понад 370 запитів від українських підприємств щодо налагодження тісної співпраці з румунськими партнерами і я переконаний, що така співпраця буде і надалі розвиватися. І ще один позитив, який я очікую від запровадження цієї угоди – це диверсифікація самої структури торговельного обороту з обох сторін, оскільки ще донедавна в нашій структурі торговельного обороту домінували товари або послуги, які мали мінімальну додану вартість, тобто говоримо про сировину і похідні від неї, а зараз можна вже говорити про появу в структурі торговельного обороту товарів з високою доданою вартістю, які є конкурентноспроможними, які займуть чільне місце на ринку Румунії і на ринку України.
– Які Ваші очікування він 2016 року? Яких змін у двосторонніх стосунках України із Румунією Ви чекаєте в першу чергу?
Теофіл Бауер: Ми очікуємо, що цього року відбудеться офіційний візит президента Петра Порошенка до Румунії, ми очікуємо, також, і вже маємо запрошення від міністра енергетики України і міністра транспорту України своїм румунським колегам в січні-лютому відвідати Україну. Під час цих візитів планується обговорити перспективи співробітництва в транспортній та інфраструктурний сферах, енергетичній сфері, що для нас є дуже важливою, і для Румунії в тому числі. Ми плануємо організувати в цьому році офіційний візит спікера українського парламенту до Румунії на запрошення свого колеги пана Згоні, є вже відповідь на це запрошення від пана Гройсмана, з тим, що цей візит відбудеться в першій половині поточного року. Ну а такі візити дають додаткового імпульсу в двосторонні відносини, завдають темп цим відносинам і після тої тривалої паузи, яку ми мали до минулого року ми плануємо в цьому році перейти в площину практичної реалізації тих домовленостей, які вже були досягнуті під час попередніх візитів і, які будуть досягнуті в цьому році. Я переконаний, що цей рік стане переломним в плані того, що ми перейдемо вже від гасел, від заяв до практичних кроків, які будуть зближувати наші країни. У нас багато спільного, у нас багато проблеми, які ми можемо вирішувати також спільно і я переконаний, що саме на цьому повинні будуватися наші двосторонні відносини: довіра, взаємоповага до тих основоположних цінностей, взаємоповага до національних інтересів обох країн і на основі цього будувати добросусідські, партнерські відносини між нашими двома сусідніми державами.
Джерело: http://romania.mfa.gov.ua/ua/press-center/news/43804-intervju-nadzvichajnogo-i-povnovazhnogo-posla-ukrajini-v-rumuniji-teofila-baure-dlya-vsesvitnyoji-sluzhbi-radio-rumunija

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>