Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Оргкомітет свята “День вишиванки” просить Порошенка затвердити третій четвер травня офіційним щорічним “Всесвітнім днем вишиванки”

vimage1Президенту України
Петру Олексійовичу Порошенку
від оргкомітету засновників свята
Всесвітній день вишиванки
Шановний Петре Олексійовичу!
Оргкомітет свята Всесвітній день вишиванки звертається до Вас з пропозицією затвердити третій четвер травня офіційним щорічним Всесвітнім днем вишиванки. Ваш указ засвідчить нині і перед майбутніми поколіннями націотворчі процеси в нашій державі, які повинні відбуватися безупинно, незалежно від війни та політично-економічних трансформацій.
Це – всеукраїнське, а з 2014 року – міжнародне свято, покликане зберегти вишиту сорочку як матеріальну та духовну спадщину українського народу. Українська вишиванка є унікальним явищем в плеяді національного вбрання європейців, вона вирізняється багатоманітністю технік вишивки (понад 300), крою, орнаментів. Разом з тим, вишиванка є не тільки традиційною частиною гардеробу українців, а нашим національним символом – символом боротьби за незалежність, символом нескореності, незламності духу, символом надії та любові.
Свято Всесвітній день вишиванки зародилася у Чернівцях 10 років тому на факультеті історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У 2011 році свято ввійшло до Книги рекордів України за кількістю людей, одночасно одягнених у вишиванки. У 2015 році Чернівецька міська рада прийняла рішення №1577 від 30 квітня «Про День вишиванки» та визначила щорічно третій четвер травня Днем вишиванки в місті Чернівці. Ця дата перевірена організаторами та обрана з кількох причин.По-перше, важливо, аби Всесвітній день вишиванки завжди проходив у будень, адже акція відбувається не заради вихідного чи параду, а покликана продемонструвати, що вишиванка – органічна складова життя та культури українців; по-друге, це весняні дні, на які не припадають передвеликодній піст і сам Великдень, тому можна влаштовувати народні гуляння і не суперечити релігійним принципам багатьох громадян; по-третє, це вже теплі дні, коли можна вийти на вулицю лише у вишиванці без верхнього одягу; по-четверте, цього дня не відзначають інших державних свят, тому саме на вишитій сорочці як на одній з вагомих складових української культури, історії та мистецтва можна сконцентрувати просвітницьку, виховну роботу.
Всесвітній день вишиванки – свято національної та духовної єдності, адже об’єднує українців незалежно від країни, місця проживання, мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичних поглядів.
З повагою, оргкомітет громадської організації та свята
Всесвітній день вишиванки:
голова Леся Воронюк-Волошина
Олександр Ткачук
Михайло Павлюк
Оксана Добржанська
Сергій Бостан
Ірина Чорна
Джерело: http://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=75092

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>