Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Перша спільна міжнародна економічна конференція: університети єднають держави навічно

33У Червоній залі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича відбулася перша спільна міжнародна науково-практична конференція під назвою «Транскордонне співробітництво: ключові ідеї та перспективи» за участі наукових кіл ЧНУ (Україна) і Сучавського університету «Штефан чел Маре» (Румунія).
Насамперед було створено Оргкомітет, до складу якого ввійшли представники цих ВНЗ.
Міжнародний форум відкрив декан економічного факультету Руслан Білоскурський, який висловив сподівання, що захід як і подальше співробітництво двох вищих навчальних закладів у цьому руслі, зокрема, у царині науки між викладачами і студентами матимуть обопільне і логічне спрямування. А це, у свою чергу, гарантуватиме результативність таких спільних дій.
З вітальними словами до учасників Міжнародної науково-практичної конференції звернулися проректор з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу ЧНУ Тамара Марусик, начальник відділу регіонального розвитку та фінансового моніторингу Чернівецької обласної ради Тетяна Татарчук, декан економічного факультету Сучавського університету Настасе Кармен.
Наголосила, що ЧНУ ім. Ю. Федьковича із Сучавським університетом пов’язують давні наукові узи, які переросли у взаємовигідну співпрацю. І це зрозуміло, оскільки між університетами надзвичайно коротка географічна відстань.
Т. Марусик так і зазначила: «Міжнародна науково-практична конференція створює усі передумови для подальшого поліпшення діяльності між двома ВНЗ, а отже і країнами. Співпраця на такому високому рівні звично увіходить у традицію і набирає своїх потужних обертів. Це – позитив».
За цим розпочалося пленарне засідання. Із доповідями виступили професор Корунського університету Іспанії Дієго Варела («Європейська інтеграція та економічний розвиток Буковинського транскордонного регіону»), професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Захарій Варналій («Інституційне забезпечення розвитку транскордонного співробітництва прикордонних регіонів України»), професор Настасе Кармен («Інновації та дослідження в системі вищої освіти: прикордонний підхід»), професор, директор Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України Інна Заблодська («Інфраструктурне забезпечення активізації міжрегіонального співробітництва в Україні»), а також професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Анжела Ігнатюк («Глобалізація компаній та ринків: оцінка рівня та наслідки»).
На секційних засіданнях йшлося про конкурентоспроможність, інновації та співробітництво у транскордонних економічних відносинах; економічні та фінансові механізми транскордонного співробітництва; просування транскордонних територій; менеджмент, маркетинг і логістику; систему обліку, аналізу та фінансової звітності в Україні і Румунії: спільні та відмінні риси; математичні методи і моделі в економічному плануванні.
У чернівецькій програмі були екскурсії територією Центрального корпусу ЧНУ і містом.
Наступні 2 дні науковці України та Румунії провели у Сучаві – тамтешньому університету «Штефан чел Маре». Українці подорожували гірською частиною Південної Буковини, де свого часу ходила й українська письменниця Ольга Кобилянська. Також відвідали розписний монастир Сучевіце.
Близька географічна відстань (бо що у ХХІ столітті 90 км!), ключові ідеї та перспективи наукових кіл двох університетів – яскравий приклад передумов і поглиблення добросусідських взаємовідносин між двома державами – України та Румунії.
В економістів ЧНУ – нинішній захід є 23, але науково-практична конференція такого рівня – перша спільна міжнародна.
Джерело: http://www.chnu.cv.ua/index.php?page=ua/news&dat

a[5012][id]=6113

2 444 3 11

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>