Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

БУКОВИНА З’ЇХАЛАСЯ «НА ГОСТИНИ ДО ІВАНА» З НАГОДИ 75-Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СЛАВЕТНОГО КІНОМИТЦЯ

img_235015 червня з нагоди відзначення 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука на Театральній площі перед Чернівецьким академічним обласним українським музично-драматичним театром імені Ольги Кобилянської відбулося відкриття урочистих заходів.
Участь у заході взяли Міністр культури України Євген Нищук, голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, голова обласної ради Івана Мунтян, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, голова Національної Спілки кінематографістів України, заслужений діяч мистецтв України Сергій Тримбач, генеральний директор Національної кіностудії ім. О. Довженка, народний артист України Олесь Янчук.
Як зазначив Євген Нищук, сьогодні всіх переповнює велика гордість за те, що Україна має такого видатного українця, як Іван Миколайчук. «Це справді талановитий митець, який наче увібрав та успадкував багатство та історію цього краю. Він мав дивовижну харизму, постать Івана Миколайчука необхідно ще більше розкривати в наших вузах, школах, на кіноекранах», – наголосив Міністр культури та додав, що цьогорічний День кіно, який відзначатиметься у вересні, планується присвятити саме вшануванню Івана Миколайчука.
У свою чергу голова облдержадміністрації Олександр Фищук, вітаючи шановних гостей на Буковині, акцентував, що всі буковинці пишаються талановитим земляком, відомим на весь світ кіноактором, кінорежисером, сценаристом, Заслуженим артистом України, лауреатом Національної премії ім. Т.Шевченка, який понад усе любив свій рідний край, свою Чорторию. «Іван Миколайчук був і залишається символом українського кіно. Його внесок у національну культуру – унікальний, бо своїм багатогранним талантом митець, як ніхто інший відкрив світові глибину і велич української душі», – наголосив посадовець. – Ми завжди будемо пам’ятати його мудру науку, він без сумніву, слугує прикладом для всіх нас».
Відтак відбулась урочиста церемонія погашення марки із зображенням Івана Миколайчука та презентовано ювілейну монету.
З нагоди відзначення 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука національним оператором поштового зв’язку державного підприємства «Укрпошта» вводиться в обіг поштова марка та конверт. Автор ювілейної марки та конверту – художник-графік, заслужений художник України Микола Кочубей.

У селі Чортория Кіцманського району – батьківщині славетного кіномитця Івана Миколайчука, зібралися митці, громадські діячі, представники органів влади, рідні та друзі Івана Миколайчука для того, щоб вшанувати 75-ту річницю від дня народження генія українського кіномистецтва.

Від Чернівців до Чорториї, перед кожною господою були накриті столи з хлібом та сіллю, місцеві мешканці привітно зустрічали гостей Кіцманщини. Дійсно, справдилась мрія Миколайчука – щоб для його щирих друзів столи були накриті від села до міста.

На гостини до Івана завітали Міністр культури України Євген Нищук, голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, голова обласної ради Іван Мунтян, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, народні депутати України, дружина Івана Миколайчука Марія Євгенівна, акторка театру та кіно Лариста Кадочнікова, кінорежисер Роман Балаян, знані діячі культури.

Після урочистої ходи селом Чортория, вулиці якого сьогодні перетворилися на святкову ярмарку, гості зібралися біля музею-садиби Івана Миколайчука, поклавши квіти до погруддя митця.

Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що Іван Миколайчук –  це обличчя та душа українського поетичного кіно. «Славетний кіноактор, режисер, філософ – він був  видатним лицарем Буковини, який успадкував усі його таланти та багатства. Його єство та дивовижна харизма – з глибин українського народу, а його постать в українському мистецтві вкрай необхідно не лише пам’ятати, а й  гідно розкривати – у наших вузах, школах, на кіноекранах, – зазначив Євген Нищук. – В особі кіномитця українська нація отримала світового невмирущого героя, який пробуджував національний дух українців. Впевнений, що його дух зараз поряд з нами, в його рідній Чорториї».

Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук привітав усіх присутніх, наголосивши, що Іван Миколайчук  був і залишається символом українського кіно, його внесок у національну культуру – унікальний, бо своїм багатогранним талантом митець, як ніхто інший відкрив світові глибину і велич української душі.

«У імені Івана Миколайчука осмислюється повнота образу правдивого, справжнього українця, народженого у квітучій Буковині. Знаний режисер Сергій  Параджанов свого часу сказав: «Я не знаю більш національного народного генія… До нього це був Довженко», – виступив із вітальною промовою Олександр Фищук. – Вклонімося його світлому образові, несучи  з гордістю славне ім’я Івана Миколайчука з покоління в покоління. Але  найголовніше пам’ятаймо його мудру науку – рідна земля завжди напоїть і нагодує спраглого у житті і творчості».

Марія Миколайчук подякувала гостям та організаторам дійства за те, що сьогодні, у 75-й день народження її чоловіка, вся Буковина вшановує  славетного земляка.

У рамках святкових заходів з нагоди 75-ї річниці від дня народження Івана Миколайчука у селі Чортория Кіцманського району пройшов фестиваль «На гостини до Івана».
Театралізованою постановкою про тернистий життєвий шлях славетного буковинського кіномитця розпочали фестиваль актори Чернівецького академічного обласного музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської.
Привітати гостей дійства завітали Міністр культури України Євген Нищук, голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, державний секретар з питань румунів звідусіль Міністерства закордонних справ Румунії пан Петр Гуран, Генеральний консул Румунії в місті Чернівці Елеонора Молдован, голова обласної ради Іван Мунтян.
Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук подякував всім гостям заходу за те, що завітали на гостини до славетного земляка, людини, ім’я якої золотими літерами вписано в історію світового кінематографа. «Лише людська пам’ять здатна возвеличувати. Історію про геніального буковинця ми повинні передавати через покоління, для того, щоб жила слава про видатного Івана із села Чорториї, – зазначив очільник області. – Усім присутнім бажаю мирного неба, міцного здоров’я та злагоди у родинах».
Окрім різноманітних забав, постановок, танців, які дарували глядачам колективи із різних куточків області, гості заходу мали можливість ознайомитися із кращими зразками народних промислів та поласувати різноманітними смаколиками від місцевих господинь, а для наймолодших відвідувачів працювала ігрова зона з атракціонами та аніматорами.
Джерела: http://www.bukoda.gov.ua/news/oleksandr-fishchuk-ivan-mikolaichuk-tse-simvol-ukrainskogo-ta-svitovogo-kino
http://www.bukoda.gov.ua/news/bukovina-zikhalasya-na-gostini-do-ivana-z-nagodi-75-i-richnitsi-vid-dnya-narodzhennya-slavetnog

img_2338 img_2341 (1) img_2343_0img_2423img_2447_0img_2454img_2463_0img_2542img_2545img_2559

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>