Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

«Дністер–ФЕСТ-2016»

OuxP0IatyJEМісто енергетиків із нетерпінням очікує на культурний вибух –  тандем святкування Дня міста та проведення фестивалю «Дністер–ФЕСТ». Уже вдруге після кількарічної перерви відбудеться туристичний етнофестиваль, який збирає на прибережній зоні не тільки самобутні колективи Буковини та Західної України, а й зірок всеукраїнського масштабу – «Гайдамаки», «Танок на Майдані Конґо», «Los Colorados», «The Doox», «STELSI» – і це далеко не весь перелік яскравих гуртів, які уже готові радувати новодністровців та гостей міста своєю непересічною творчістю. Крім того, веселого настрою додаватиме команда КВК «ТОРНАДО ЛЮКС». Також різноманітні майстер-класи, виставки-продажі сувенірної продукції, розваги для дітей та дорослих, врешті, виїзна торгівля – усе це обіцяє зробити вихідні у Новодністровську незабутніми та сповненими яскравих вражень.
Втілення такого амбітного задуму – «Дністер–ФЕСТ-2016» – стало можливим завдяки співпраці Благодійного фонду «Смарт Ангел» із Громадською організацією «МОЛОДЬ ФЕСТ», Правовою групою «СМАРТСОЛЮШНЗ» та Новодністровською міською радою.
Саме про ідею та реалізацію проекту, який покликаний об’єднати людей за допомогою відродження та розвитку самобутньої власне української культури, крім того розкрити рекреаційний потенціал міста-супутника гідростанцій – розмова із співзасновником Благодійного фонду «Smart Angel», Партнером Правової групи «СМАРТСОЛЮШНЗ» , а заразом і випускником Новодністровської гімназії 1999 року Олександром Крутієм:
– Ідея проведення фестивалю «Дністер–ФЕСТ» належить моєму давньому товаришу – музиканту та викладачу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Ярославу Осипенку, який уже проводив у 2012 році такий захід спільно із Новодністровською міською радою та хоче розвивати цей захід у майбутньому. Саме при особистій зустрічі та дружній розмові виникла ідея спільними зусиллями підтримувати та сприяти гуртам-початківцям та підкреслювати різноманітне творче багатство рідного краю. На хвилі таких бажань було створено Громадську організацію «МОЛОДЬ ФЕСТ», яку очолив Ярослав Осипенко.
Діяльність Благодійного фонду «СМАРТ АНГЕЛ» направлена на різноманітну допомогу дітям, розвиток їхніх творчих здібностей, спортивної та фізичної культури, а також захист прав дітей. А оскільки етнофестиваль також певною мірою пов’язаний із молодим поколінням, розвитком творчості, задум проведення «Дністер–ФЕСТу» у м. Новодністровськ мені сподобався та радо був сприйнятий колегами та партнерами. Звичайно, особисто у мене таке бажання підсилювалося ще й тим, що я народився і виріс у цьому місті. Втілення ідеї необхідне для того, щоби, у першу чергу, сама громада Новодністровська зрозуміла, наскільки у неї потужний потенціал. Є бажання, щоб фестиваль відбувався щорічно, тому що для цього є надзвичайно сприятливі умови: поєднання мальовничої природи і розташування міста. Це – рівновіддаленість від трьох обласних центрів – Чернівців, Вінниці і Хмельницького, окрім того, поруч – кордон із Молдовою і Румунією. Такий майданчик може бути чудовим поштовхом для розвитку подібних подій, що, безперечно, вплине на культурний та етнорозвиток, а заразом сприятиме й бізнесу та розвитку інфраструктури міста.
Мета етнофестивалю саме у відродженні та поширенні культурних цінностей Буковини і Бесарабії, які є досить багатими на унікальну музичну творчість в силу поєднання культур різних народностей в різні періоди історії краю. А також – у сприянні талановитій молоді, надання майданчика для гуртів-початківців, стимулювання їхнього росту. Окрім того, у майбутньому цей фестиваль міг би включати в себе не тільки виступи гуртів, а й спортивну складову – проведення різноманітних змагань.
А в цілому цей фестиваль покликаний об’єднувати людей через творчість, культурний обмін різних регіонів України.
Запросити до участі у «Дністер-ФЕСТі» відомі гурти вдалося завдяки спонсорським коштам, також маємо фінансову підтримку від Новодністровської міської ради, яка є співорганізатором цього заходу. Гадаю, що коли цьогоріч фестиваль пройде на якісному рівні, то надалі коло зацікавлених спонсорів збільшуватиметься. Хочеться зазначити, що для втілення в життя такої масштабної ідеї відіграє важливу роль не лише фінансування, а й, власне, вирішення безлічі організаційних питань, спілкування з людьми, тощо.
Певний час були обговорення – бути чи не бути «Дністер-ФЕСТу». Це стосується не тільки фінансової сторони, а й моральної складової, адже у країні триває війна, і не всі розділяють доречність проведення такого гучного заходу. Проте, особисто я впевнений, що саме етнофестивалі, зокрема і «Дністер–ФЕСТ» не є суто розважальними. Вони можуть стати інструментом об’єднання людей для досягнення цілей. Адже сила будь-якої країни полягає у єдності її нації. Ентофестивалі покликані відроджувати гордість за своє рідне і викликають бажання любити щось своє, а не бути тільки споживачами чужої культури. У кожній сфері повинні працювати люди, чи це оборона країни, чи це виховання дітей, чи виробництво. У нашому випадку, творчість – це також інструмент для зміцнення держави – відродження духовних, етнічних цінностей і об’єднання людей в любові до свого власного, українського.
Особливу увагу хотілося б звернути на те, що особисто в мене є своєрідне бажання та мрія – хотілося, щоби мешканці Новодністровська, уся громада, підприємці та представники влади отримали свій власний продукт, власний захід – «Дністер Фест», котрим вони би пишалися та могли гучно заявити про себе на всю Україну та про який могли би сказати – це наше! Це ми! А у зв’язку з цим, кожен би приймав участь у підтримці та розвитку такої ідеї та сприймав її як власну справу, справу рідного краю та рідного міста.

ПРОГРАМА «ДНІСТЕР-ФЕСТ 2016»

9 липня
10:00-12:00 Реєстрація учасників фестивалю, хода містом
Місце: Площа перед управлінням будівництва
12:00 Турнір з пляжного волейболу
Місце: Міський пляж
12:30 Товариські змагання федерації греблі на байдарках
Місце: Міський пляж
14:00 Карпатська Тайстра. Етно флеш-моб
Місце: Міський пляж
14:15 Урочисте відкриття фестивалю за участю організаторів, партнерів влади та громадських активістів
Місце: Міський пляж
14:30 Виступ етно-колективів. Танцювальий колектив «Червона Калина»
Місце: Міський пляж
14:00-16:00 Козацьке товариство «Кіш». Майстер класи: етно зачіски; писанкарство; художники; м’яка іграшка; аквамарин та аніматори для дітей.
Місце: Міський пляж
18:00 Вечірня сцена: «Монополія», КВН
19:00 Гурт «Триставісім»
20:00 Піщана анімація
21:00 Гурт «Гайдамаки»
22:00 Етно-дискотека
22:15 Фаєр-шоу від команди «Тіні вогню»

10 липня
Місце: міський пляж
16:00 Ярмарка – продаж
16:20 Martovi Orchestra
20:00 Стелсі
21:00 Los Colorados
22:00 The Doox
23:00 ТНМК
00:00 Запалення ватри
00:20 Етно-дискотека

Джерела: http://novod.info/publ/r%D1%96dnomu-m%D1%96stu-%E2%80%93-dn%D1%96ster%E2%80%93fest-2016.html
http://promin.cv.ua/2016/06/29/na-etnofestyvali-dnister-fest-2016-u-novodnistrovsku-vystupyt-hurt-tnmk.html

denmista2016

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>