Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Міжнародний гуцульський фестиваль в 23 об’єднав гуцулів з усіх усюд

dscn0147_1Уже вчетверте привітна Рахівщина приймала 2-4 вересня гуцулів з усього світу, проводячи ХХІІІ Міжнародний гуцульський фестиваль. Варто згадати, що саме в цьому краї, рівно 23 роки тому, разом із іншими районами регіону Гуцульщини був започаткований гуцульський фестиваль.
Путильщину на фестинах представили кращі з кращих та працівники відділу культури райдержадміністрації. Очолив делегацію перший заступник голови районної державної адміністрації Михайло Ямницький. Представляли Буковину на святі також директор обласного учбово-методичного центру культури Буковини Микола Шкрібляк та заслужений артист України Василь Данилюк.

Організатори традиційно представили на святковому дійстві культуру, життя та побут гуцулів. Долучитись до гуцульської культури можна було взявши участь в майстер-класах, в тому числі навчитись грі на трембіті. Окрім традиційної фестивальної програми відвідувачі могли придбати вироби народних умільців, різноманітні види бринзи та сиру, вишиванки, сувеніри.
Перший фестивальний день вирізнявся проведенням Міжнародної науково-практичної конференції, де її учасники обговорили екологічні та соціально-економічні аспекти розвитку прикордонних територій Марморощини. На конференції не лише виступали науковці, а й проходили обміни думками щодо подальшого соціально-економічного і духовного розвитку гуцульського краю.
3 вересня гуцули святковою ходою пройшли вулицями Рахова до головної сцени амфітеатру «Буркут». 56 трембіт одночасно сповістили про відкриття фестивалю. Цей факт офіційно зафіксовано представниками книги рекордів України, як найбільшу до цього часу кількість виконавців гри на трембіті. Учасників фестивалю привітав голова Закарпатської обласної державної адміністрації Генадій Москаль, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк, чимало представників влади та духовенства.
Далі гуцульські колективи народної творчості, змагались у різних номінаціях, демонстрували свою творчість з елементами автентики краю, який представляли. Всього у фестивалі взяло участь 9 творчих колективів, 13 окремих виконавців та 8 майстрів декоративно-прикладного мистецтва.’
Колективи Путильщини гідно захистили честь нашого краю, про що свідчить 13 отриманих відзнак. Найвищої фестивальної нагороди «Гран-прі» у жанрі «виконавці естрадної пісні» удостоєно Василя Чигрина (районний будинок культури); дипломами ІІ ступеня нагороджено аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Горяни» (районний будинок культури), троїсті музики (будинок культури с. Дихтинець), солістку Тетяна Кондряк (музична школа) та майстриню-вишивальницю Варвару Татарин (с. Підзахаричі). Дипломи третього ступеня відзначено соліста-інструменталіста, скрипаля з с. Самаково Юрія Паучека, виконавицю естрадної пісні Ангеліну Логош (цент дитячої та юнацької творчості), читця Юлію Лукін (районний будинок культури), міні-театр «Гробищанські бабки» (клуб с. Гробище), майстера – різьбяра Марка Томнюка (с. Підзахаричі), Валентина Гончарука (центр дитячої та юнацької творчості) в жанрі кіномистецтво. Спеціальним дипломом нагороджено коломийкарку Ганну Сорохан (за автентику) та фотографа Валентина Гончарука. Грамотою за участь у фестивалі нагороджено чоловічий вокальний ансамбль (районний будинок культури).
Принагідно, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк за активну участь у національно-патріотичному вихованні молоді та популяризацію культурно-мистецької спадщини Гуцульщини вручив Подяки головному спеціалісту відділу культури районної державної адміністрації Олені Грималюк та бібліографу центральної районної бібліотеки Світлані Кондряк.
У суботу відбувся виїзний концерт мистецьких колективів району у селі Білин. Дві години артисти з Путильщини дарували білинчанам свою творчість. В концертній програмі прийняв участь заслужений артист України Василь Данилюк. Також бурхливими оплесками нашого земляка вітали на вечірньому концерті зірок української естради та професійних колективів, який проходив в амфітеатрі «Буркут» ввечері 4 вересня.
Слід відмітити, що наступний ХХIV Міжнародний гуцульський фестиваль 2017 року відбудеться в місті Коломия, Івано-Франківської області.
Джерело: http://putyla.bukoda.gov.ua/news/mizhnarodnii-gutsulskii-festival-v-23-obednav-gutsuliv-z-usikh-usyud-foto

dscn0026 dscn9746 dscn9795

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>