Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

І знову Міжнародна наукова конференція – у Резиденції

kupiskidku61713 – 14 жовтня за сприяння Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Національної академії педагогічних наук України, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та Ягеллонського у Кракові (Польща) на базі ЧНУ у його Блакитній залі розпочала свою роботу дводенна Міжнародна науково-практична конференція під назвою “Міжконфесійні конфлікти у транскордонних регіонах: історична ретроспектива та виклики сучасності”.
Відкрив цей вельмиповажний захід декан філософсько-теологічного факультету і співголова Оргкомітету Василь Балух, наголосивши на участі у ній представників США, Румунії тощо.
Василь Олексійович підкреслив, що традиційно Буковина вважається толерантним краєм зі своїм поміркованим баченням тих чи інших аспектів як людського життя, так і добросусідських відносин між країнами і народами.
На думку мовця, міжнародний захід приверне увагу суспільства, виробить практичні рекомендації, що знадобляться у подальшому.
Учасників міжнародного форуму привітав ректор ЧНУ і співголова Оргкомітету Степан Мельничук.
Ректор інтонаційно зауважив, що ця подія невипадкова і неспроста відбувається у колишній Резиденції буковинських митрополитів, оскільки час нині багатозначний, багатовекторний і багатоплановий. Якщо так, то й відповідні умови він диктує. І про це йтиметься в архітектурному шедеврі Чернівців, який внесено до Списку світової спадщини ЮНЕСКО (нині – центральний, 5-й корпус ЧНУ ім. Юрія Федьковича).
Очільник цього ВНЗ, що у десятці найкращих в Україні, побажав усім учасникам продуктивної праці, здоров’я, щастя і всіляких гараздів.
Перед широкою аудиторією виступили архієпископ Чернівецький і Кіцманський УПЦ КП Онуфрій (Хаврук), архієпископ Чернівецький і Хотинський УАПЦ Герман (Семанчук), отець УГКЦ Валерій Сиротюк. У канву Міжнародної “дводенки”, зокрема на пленарному засіданні, логічно вплелися й виступи провідного наукового співробітника Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України Олександра Сагана (“Міжправославний конфлікт: причини і перспективи вирішення”), професора кафедри культурології Інституту філософської освіти і науки НПУ ім. М.П. Драгоманова (“Перспективи діалогу православ’я і католицизму на початку ХХІ століття”), президента Інституту сучасних гуманітарних досліджень (Москва), члена-кореспондента РАП Андрія Мелькова.
Першого дня роботи конференції мав слово і головний спеціаліст Відділу з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігії Чернівецької обласної організації Сергій Бухаров.
Також неабияку увагу приверне робота у секціях: “Світоглядно-ціннісні й методологічні аспекти осмислення проблем конфліктології”, “Соціальні та ментально-смислові передумови релігійних конфліктів і способи їх деескалації” та “Природа релігійних і соціальних конфліктів в українських реаліях: історичний контекст та актуальні тенденції сьогодення”.
Другої днини конференції відбудеться “Круглий стіл” під назвою “Церковно-конфесійна палітра Буковини: виклики сучасності”.
І насамкінець підбиття підсумків та ухвалення резолюції.
Джерело: http://www.chnu.cv.ua/index.php?page=ua/news&data[5012][id]=6568

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>