Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

У Чернівецькому національному університеті відкрили аудиторію інформаційних технологій для лекторату румунської мови

14958980_1246922968705018_943581459_o28 жовтня на кафедрі румунської та класичної філології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відкрили аудиторію інформаційних технологій для лекторату румунської мови, який функціонує в університеті уже третій рік.
Нагадаємо, що у рамках співробітництва Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Сучавського університету «Штефан чел Маре» (Румунія) в обох університетах діють лекторати. Лекторат з української мови та літератури вже багато років функціонує в Сучавському університеті; у ньому активно розвиває свою діяльність професор Чернівецького національного університету В. І. Антофійчук.
У кінці 2014 року відкрито Лекторат румунської мови при кафедрі румунської та класичної філології Чернівецького національного університету, у якому румунську мову викладає лектор Сучавського університету. На початку діяльності лекторату румунської мови з нашими студентами та викладачами, які хотіли вивчати румунську мову та культуру, працювала професор Сучавського університету Сабіна Финару. Починаючи з вересня 2015 року, її діяльність продовжує лектор партнерського університету Джина Пуйке. Крім занять з румунської мови, в рамках діяльності лекторату з моменту його створення проводилось також багато різних заходів, здійснювалися обміни студентами і викладачами між Чернівецьким та Сучавським університетами тощо.
Спільними зусиллями обох університетів на філологічному факультеті була підготовлена аудиторія для потреб лекторату. За фінансової підтримки Сучавського університету аудиторія обладнана 12 комп’ютерами, відеопроектором та багатофункціональним пристроєм для копіювання.
На відкритті аудиторії для лекторату румунської мови були присутні Генеральний консул Румунії в Чернівцях Е.Молдован, ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича С.Мельничук, ректор Сучавського університету «Штефан чел Маре» В.Попа, почесний доктор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, колишній ректор Сучавського університету А.Граур, проректор з міжнародних зв’язків та іміджу Сучавського університету Ш.Пурич, декан філологічного факультету Чернівецького національного університету Б.Бунчук, завідувач кафедри румунської та класичної філології Чернівецького національного університету Г.Загайська, викладачі, студенти та ін.
За словами ректора Мельничука С.В., «кафедра румунської мови виконує не лише навчальну, освітню і наукову функції, а й відіграє важливу роль у зближенні наших народів та інтернаціоналізації діяльності університету». Також, обидва ректори зазначили, що наступний крок у співпраці між університетами буде в напрямку подвійних дипломів, що сприятиме ще більшому зближенню університетів.
У свою чергу пані, Генеральний консул Елеонора Молдован повідомила, що механізм співпраці між Україною та Румунією працює уже багато років. По всьому світу функціонують лекторати з поширення румунської мови та культури, які координуються потужним центром з Бухаресту. Вони дають змогу вивчати мову тим, хто не є румунами за походженням, а також співпрацюють з етнічними румунами. Таким чином, такі лекторати являють собою додатковий механізм співпраці.
На заході було вручено мовні сертифікати 14 слухачам попереднього року навчання, які склали тест на знання румунської мови. Як зазначила Джина Пуйке, результати тестів є об’єктивним показником як її діяльності, так і праці слухачів курсів румунської мови.
Урочисте відкриття аудиторії відбулося під час вшанування пам’яті першого завідувача кафедри румунської та класичної філології І. Г. Сбієра.
Таким чином, активне співробітництво між Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича та Сучавським університетом «Штефан чел Маре» є додатковим засобом підтримки і зміцнення відносин України з Румунією.
Джерело: http://www.chnu.cv.ua/index.php?page=ua/news&data[5012][id]=6661

14937787_1246922962038352_183350940_n 14958184_1246923032038345_513794195_o

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>