Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Красноїльська маланка


Маланка в селищі Красноїльськ на Буковині відбувається з учорашньої ночі. Перевдягнені маланкарі ходять від хати до хати.
Красноїльськ поділяється на кілька частин – так званих “кутів”. У кожному – своя маланка. Всього маланкарів – понад тисячу.
Основні персонажі маланки – ведмеді, жид, баба та дід, а також цар та цариця.
Цілий день у селі грає музика, ледь не всі жителі села зібралися біля сільської ради, аби подивитися на святкування.
Святкування у Красноїльську розпочинаються ще з ночі 13 січня, коли перевдягнені маланкарі ходять від хади до хати у супроводі музики.
Традиції у селі майже не змінилося за останні 400 років.
На відміну від вашківецької маланки, в якій щороку змінюються костюми учасників, у Красноїльську вже більше 100 років існує традиційний образ солом’яних ведмедів.
Основні персонажі Красноїльської маланки – ведмеді, жид, баба та дід, а також цар та цариця.
У Красноїльську розповіли легенду, згідно з якою, на тих територіях колись жили цар та цариця, які приручили маленького ведмежа. Їхні слуги, цигани, мали навчити ведмежа танцювати для господарів на свята. Ті лякали тварину “мачукою”. Ці сюжети маланкарі повторювали цілий день. Цигани піклувалися про ведмедя, годували його, поїли, допомагали встати чи лягти…
Костюми ведмедя виготовляють, переважно, з сіна. Потім дівчата їх прикрашають квітами.
Всього у селі є 5 Маланок. У всіх однаковий танець, вірізняються тільки костюми ведмедя. На Красна – Путна ведмедя виготовлені з очерету, Красна-Ільськ із скрученої соломи і довгими широкими крилами, верхня Маланка – скручена солома, але без крил.
Всі Маланки зібралися у центрі села біля церкви, де зіграли спільну виставу.
Маланки з усіх кутів Красноїльська зіюралися на толоці перед примарією і змагалися між собою, танцюючи при цьому один спільний танець під мелодію “Урсу”, що в перекладі означає “ведмідь”. І танець, і музика залишаються незмінними як і сотні років тому, як колись танцювали цигани.
У святкових заходах фестивалю традиційної культури «Красноїльська Маланка» в смт. Красноїльськ Сторожинецького району взяли участь голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, голова обласної ради І.Мунтян, голови Сторожинецької районної державної адміністрації та ради, голова Красноїльської об’єднаної територіальної громади, представники іноземної делегації з Польщі, Румунії та Угорщини.Джерела: http://molbuk.ua/chernovtsy_news/120469-cygan-vchyv-vedmedya-tancyuvaty-yak-vidgulyaly-znamenytu-krasnoyilsku-malanku-foto.html
http://www.bukoda.gov.ua/news/oleksandr-fishchuk-vzyav-uchast-u-svyatkovikh-zakhodakh-krasnoilskoi-malanki

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>