Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

В Чернівцях уже весна! Тисячу мерцишорів роздали діти чернівчанам на вулицях

Мерцишор – це традиційне свято зустрічі весни у Румунії та Молдові. В перекладі це слово означає «березень». На честь початку весни 1 березня заведено дарувати одне одному бутоньєрки, які мають бути сплетені з червоних і білих ниток. Червоний колір символізує кохання, а білий – чистоту та весну.
З цим святом сьогодні у Чернівцях городян та гостей міста вітали діти. Всім охочим дарували бутоньєрки від Генерального консульства Румунії в Чернівцях та Чернівецької обласної Ліги румунської молоді “Жунімя”.
Коріння свята мерцишор йде ще з часів Римської імперії, тоді 1 березня святкували Новий рік. Це був місяць бога війни і землеробства Марса. Білий і червоний символізують мир та війну. Відомо, що мерцишори носили ще 8 тисяч років тому, тоді це були камінці-амулети, розфарбовані у червоний та білий колір, їх носили на шиї. В давнину на Буковині мерцишор виглядав як золота та срібна монета на червоно-білій нитці. Діти носили її на шиї, а дівчата не знімали їх перші дванадцять днів весни, потім вплітали в волосся до прильоту лелеки або цвіту дерев. Потім нитку прив’язували до дерева, а на монети купували бринзу, пише svit-pid-kutom.livejournal.comДжерело: http://acc.cv.ua/chernivtsi/19767-v-chernivtsyakh-uzhe-vesna-tisyachu-mertsishoriv-rozdali-diti-chernivchanam-na-vulitsyakh-foto.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>