Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Україно-румуно-молдовський вимір регіонального співробітництва

25-26 травня у Зеленій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича проходила ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції регіонального співробітництва: україно-румуно-молдовський вимір», організована Центром Румунських студій на базі факультету історії, політології та міжнародних відносин.

Конференція зібрала чимало поважних гостей, науковців та практиків з України, Румунії та Республіки Молдова. Серед учасників заходу – Генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован, ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Степан Мельничук, представники наукових кіл, громадських організацій, незалежних економістів та аналітиків з України (м. Чернівці, Київ, Львів, Одеса), Румунії (м. Бухарест, Яси, Сучава) та Республіки Молдова (м. Кишинів).

У вітальному слові ректор Чернівецького національного університету Степан Мельничук влучно підкреслив, що «велика політика починається з маленьких кроків на регіональному рівні. У цьому контексті важливого значення набуває налагодження відносин із державами-сусідами. Між сусідами завжди існують спірні питання та проблеми, які слід відкрито обговорювати. Дана конференція покликана саме для цього. Чернівецький національний університет мені Юрія Федьковича підтримує хороші стосунки з університетами Румунії і Республіки Молдова уже давно. Ще у 2011 р. було створено Консорціум університетів Республіки Молдова-Румунії-України, у якому цьогоріч головує Чернівецький національний університет. Окрім цього, з університетами Румунії підписано понад 10 угод про співробітництво (м. Бухарест, Клуж-Напока, Сучава та багато інших)…».

Від імені місцевої регіональної влади виступив перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Павлюк: «Відносини України з Румунією та Республікою Молдова – серед багаторічних стратегічних пріоритетів. Українці вдячні братнім народам за підтримку територіальної цілісності нашої держави та чітку позицію щодо анексії Криму – невід’ємної частини української території. Виконавча влада й надалі спільно з громадянським суспільством працюватиме над подальшим зміцненням нашого співробітництва».

Генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован привітала учасників конференції та підкреслила, що Центр Румунських студій, який діє на базі факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича послідовно організовує та впроваджує цікаві проекти, на яких академічна громада обговорює важливі питання та проблеми в міжнародному контексті. Слід зауважити, що Генеральне консульство Румунії у Чернівцях завжди підтримує заходи та проекти, які спрямовані на поширення європейських цінностей та розвиток співробітництва.

Радник голови обласної ради Альона Гливко розповіла: «Пріоритетом для представницької влади на чолі з головою Іваном Мунтян з початку каденціі є розвиток транскордонної співпраці на регіональному рівні. Нову сторінку у відносинах Чернівецької області та Сучавського повіту було відкрито, коли минулого року було проведено спільне засідання двох крайових парламентів сусідніх держав. На засіданні було прийнято рішення про реалізацію 12 транскордонних проектів у сфері освіти, культури, медицини, надзвичайних ситуацій та – найголовніше – у сфері інфраструктури. Особливо актуальними вони стають тепер, коли для України ухвалено безвізовий режим із Євросоюзом».

Декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Олександр Добржанський підкреслив, що кожного дня життя підкидає нові проблеми, про які варто говорити наперед, а не постфактум. «Тому слід скликати такі засідання для проведення плідних дискусій».

Від імені завідувача кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології та міжнародних відносин Юрія Макара виступив заступник – Владислав Струтинський, і зауважив, що тематика конференції сьогодні є надзвичайно актуальною не лише з точки зору науки, а й у рамках тих процесів, що відбуваються у Європі й світі. Адже після таких дискусій важливо зібрати цінні практичні поради, висновки та рекомендації для політичних еліт.

Основні тематичні напрями роботи конференції стосувалися безпеки на східному кордоні ЄС, актуальних регіональних проблем, європейської ідентичності і культурної різноманітності, перспектив та реалій розвитку транскордонного співробітництва, культурної дипломатії тощо. Зокрема, за словами Директора Центру Румунських Студій Любові Мельничук: «Цього року більша увага акцентується саме на культурній дипломатії і ми бачимо перші результати цієї співпраці, яку намагаємося продовжити і втілити в життя».
Джерело: http://www.chnu.cv.ua/index.php?page=ua/news&data[5012][id]=7724

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>