Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Буковина представила свій творчий потенціал на 14-му фестивалі української культури «Калина» – одному із культурно-мистецьких заходів української національної громади Сербії

Днями у місті Новий Сад (Республіка Сербія) відбувся 14-й фестиваль української культури «Калина» – один із найзначиміших і наймасовіших культурно-мистецьких заходів української національної громади Сербії.
На запрошення Національної ради української національної меншини Республіки Сербії, як організатора фестивалю, Чернівецьку область представляла офіційна делегація у складі заступника голови обласної державної адміністрації Ігоря Богатирця, заступника директора Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Володимира Кіндрата Романовича, заступника начальника управління-начальника відділу культосвітніх установ, мистецтв та кіно управління культури Тетяни Шарагової, директора учбово-методичного центру культури Буковини Миколи Шкрібляка та народного аматорського театру фольклору і етнографії «Оберіг» Заставнівського районного палацу культури під керівництвом заслуженого працівника культури України Лідії Гайдей.
Метою фестивалю української культури «Калина» є збереження багатовікової української культури, українських традицій на теренах Республіки Сербії та сусідніх країн, де проживають представники українських національних меншин.
Почесним гостем фестивалю був Надзвичайний та Повноважний посол України в Республіці Сербії Олександр Александрович, який висловив впевненість, що і цьогорічний фестиваль стане справжнім святом української культури.
Варто зазначити, що за ініціативи та сприяння Посольства України у Республіці Сербії протягом травня цього року у місті Новий Сад проходили Дні України у Сербії.
У фестивалі також взяли участь голова товариства українців у місті Тіміш (Румунія) Юрій Глеба, голова національного товариства українців Хорватії Михайло Семенюк та мистецькі колективи українських громад Республіки Сербії, Республіки Хорватії та Румунії.

Народний аматорський театр фольклору і етнографії «Оберіг» гідно презентував мистецтво Буковини у фестивальних заходах, які проходили у Новому Саді та завершилися сольним виступом колективу у місті Сремська Мітровиця в театрі імені Добріци Мілутиновича.
У рамках візиту делегації Чернівецької області відбулася офіційна зустріч з представниками влади Автономного краю Воеводини, у якій взяли участь заступник голови АК Воєводини Міхал Нілаш, голова Департаменту регіонального розвитку міжрегіонального співробітництва і місцевого самоврядування АК Воєводини Огнєн Беліч, радник голови АК Воєводини Сенка Бенгін.
Під час офіційної зустрічі сторони висловити обопільне бажання розвивати партнерські стосунки у різних галузях діяльності – економічній, туристичній, культурній та освітній, окреслили основні напрями подальшої співпраці, які могли б сприяти реалізації спільних проектів та поглибленню взаємовідносин.
Першим значним кроком у розвитку партнерських відносин між Чернівецькою областю та Автономним краєм Воєводина стало підписання Меморандуму про співпрацю між Національною радою української національної меншини (Республіка Сербія) та Чернівецьким обласним учбово-методичним центром культури Буковини.
Сторони, діючи на засадах партнерства та співробітництва, висловили бажання налагодити та розвивати співробітництво у галузі культурно-освітньої роботи і народної творчості шляхом надання методичної та консультативної допомоги центрам дозвілля, товариствам української культури у Сербії, організації міжнародних заходів, тісної співпраці з українською громадою у Сербії.
Джерело: http://www.bukoda.gov.ua/news/bukovina-predstavila-svii-tvorchii-potentsial-na-14-mu-festivali-ukrainskoi-kulturi-kalina-odno

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>