Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

В Чернівцях відбулась Підсумкова тристороння конференція, присвячена розвитку співпраці громадськості у регіоні Україна-Молдова-Румунія

24-25 квітня в Чернівцях відбулась Підсумкова тристороння конференція, присвячена розвитку співпраці громадськості у регіоні Україна-Молдова-Румунія. Головна мета конференції полягає в оцінці ініціативи розвитку співпраці громадськості в зазначеному регіоні та результатів реалізації проектів, які підтримувались фондами Д.Сороса у вказаних країнах. Партнером в організації конференції виступив Буковинський центр реконструкції та розвитку.

У конференції взяли участь представники громадських організацій, аналітичних центрів, журналісти з Молдови, України та Румунії, зокрема ті, що брали участь у реалізації тристоронніх проектів.

З вітальною промовою перед учасниками конференції виступила Генеральний консул Румунії в Чернівцях Тетяна Попа, яка відзначила, що «Румунія і надалі підтримуватиме європейські устрімлення України та Молдови», та закликала громадські організації й надалі продовжувати співпрацю з метою оптимізації тристоронніх відносин. На її думку, вже є успішні приклади реалізації Європейських проектів у регіоні, зокрема в галузі охорони довкіллі та міграції.

Директор мережевої програми «Схід-Схід: партнерство без кордонів» Мері Ліндстром зазначила, що основною метою програми та конференції є подолання негативних стереотипів та активізація розвитку так званої «народної» дипломатії.

Під час засідання секцій конференції обговорено сучасну ситуацію в регіоні та тенденції розвитку регіональної політики з огляду на неврегульований Придністровський конфлікт, зміну влади в Україні та Молдові. Так, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач відзначив: «ЄС фактично припинила своє розширення на схід, натомість Росія починає розширення свого впливу на захід. Україна та Молдова перебувають у паралельних процесах розробки та ухвалення угод про асоціацію з Європейським Союзом, а тому експертам трьох держав варто координувати свої дії».

Як відзначив член Парламенту Молдови Олег Серебрян, ” Молдова як ніхто зацікавлена в існуванні в Україні демократичної проєвропейської влади”.

Впродовж конференції обговорено та проаналізовано вже впроваджені проекти, а також напрацьовано висновки та рекомендації щодо співпраці громадськості в зазначених напрямках: безпека та сталий розвиток регіону, включно з процесом придністровського врегулювання та попередження потенційних конфліктів; європейська інтеграція; екологічні проблеми; права людини та права етнічних громад.

Рекомендації конференції передбачають розширення регіональної співпраці із залученням інших країн Чорноморського регіону.

Фото з сайту Чернівецької ОДТРК.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>